18 Temmuz 2017 Salı

ESXi - ESXCLI Mindmap

Merhaba, uzun zamandır vakit olmadığı için yazamıyorum. Hatta haziran ayında hiç yazamadım, temmuzda ise minik bir ameliyat oldum ve evdeyim şu anda ve dinlenme modunda iken bir yazı yazmak istedim umarım beğenirsiniz. Konumuz ESXI sunucular SSH yada ekrandan CLI komutları ile gerekli işlemleri yapabilmeniz için sizlere yol gösterebilecek bir guide olması amacım.


Aslında bir kaç örnek yazacağım sonrasında ise işin mantığının nasıl olduğunu otomatik olarak kapacaksınız ve ESXI versiyonlarına göre hazırlanmış mindmap’ lar ie tüm işinizi çözecektir eminim.

Sondan başlayalım ESX 6.5 versiyonunda yeni eklenen 93 tane CLI komutu var bu bilgiyi ekleyeyim sizlere. Diğer sürümler için sadece mindmap var aradaki farkları versiyonalara göre zaten rahatlıkla göreceksiniz. Çünkü ESX CLI 5.1 den sonraki vesiyolardaki mindmap lar çok farklı ve komutlar daha fazla. Ben sizlere ESX CLI 6.5 de olanlar ile başlıyorum. Aslında ingilizce olarak öğrenmeniz komutları daha rahat kullanmanızı sağlayacaktır ama ben sizler için parantez içine küçük notlar ekleyeceğim liste aşağıda. 

device - Device manager commands ( aygıt yöneticisi komutları )

elxnet -
elxnet esxcli functionality ( emulex bağlantı komutlarını içerir ) 

esxcli - Commands that operate on the esxcli system itself allowing users to get additional information. ( ana komutlar içerir ve bilgleri bu komutla alabilirsiniz ) 

fcoe - VMware FCOE commands. ( fiber bağlantı komutları ) 

graphics - VMware graphics commands. ( sanal makine grafik kartı komutları )

hardware - VMKernel hardware properties and commands for configuring hardware. ( sanal makine donanım komutları ) 

iscsi - VMware iSCSI commands. ( ISCSI bağlantı ve storage komutları ) 

network - Operations that pertain to the maintenance of networking on an ESX host. This includes a wide variety of commands to manipulate virtual networking components (vswitch, portgroup, etc) as well as local host IP, DNS and general host networking settings. ( açıklamaya gerek yok sanırım ) 

nvme - VMware NVMe driver esxcli extensions ( network kartı driver diyelim tanıyan tanımadığı VIB vb gibi network driver için komutlar ) 

rdma - Operations that pertain to remote direct memory access (RDMA) protocol stack on an ESX host. ( Remote Direct Memory Access komutları - CPU olmadan network üzerinden RAM a ulaşma yönetimi diyelim ) 

sched - VMKernel system properties and commands for configuring scheduling related functionality. ( VMkernel e müdahale etmenize olanak veren komutlar dikkat )

software - Manage the ESXi software image and packages ( yüklü veya yüklenebilecek driver vs yazılım işleri için komutlar ) 

storage - VMware storage commands. ( depolama birimi için komutlar ) 

system - VMKernel system properties and commands for configuring properties of the kernel core system and related system services. ( VMkernel çalışan systemin komutları ) 

vm - A small number of operations that allow a user to Control Virtual Machine operations. ( sanal makine için başlangıç komutları diyebiliriz ) 

vsan - VMware Virtual SAN commands ( vSAN storage server sistemi için komutlar ) 

Ben biraz daha açıklama yapayım herkes için olsun komutlar ve bilgiler, ESXI sunuculara SSH client ile bağlanarak arayüze ve komutlara erişebilirsiniz. SSH ile bağlanam için ESXI server üzerinden yada vSphere client / vSphere web client ile SSH açık konuma getirilmedir. SSH ile bağlandığınızda linux komutları geçerlidir bilginize LS ( dizinleri listemeleme gibi ) ama benim verdiğim ESXCLI komutları biraz daha farklıdır bilginize. Bu yüzden komutların kullanımı için sizlere bir kaç örnek yazmak istiyorum.

Kullanabileceğiniz komutları görmek : 

# esxcli 

Bu komut sizere kullanılabilir namespace ( ana başlıkları ) listesini verir ( her ESX sürümünde farklıdır bilginize ) 

ESXI serveri kapatmak ve reboot etmek : 

# esxcli system shutdown reboot 

Komutu tek tek yazar iseniz daha anlaşılır ve istediğinizi elde etmiş olursunuz ve böylece aşağıda vereceğim mindmap lar sizler için daha faydalı olacaktır.

Zip download https://yadi.sk/d/pqJ2gzU_3L99GH 

Zip dosyası içinde full ve büyük hallerde 4 adet PNG resmi bulunmakta ve ESXCLI 5.1 - ESXCLI 5.5 - ESXCLI 6.0 ve ESXCLI 6.5 mindmap lar mevcuttur bilginize. 

Tek bir namespace için bir resim ekleyeyim sizler için storage komutları için resim aşağıdadır. tüm komutlar ise üstteki zip dosyası içinde.


Umarım sizler için faydalı bir makale olmuştur. Yorum yapmayı yotube sayfamızı beğenmeyi unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.