4 Eylül 2022 Pazar

Nedir bu DPU ( Data Processing Unit ) ?


Bir çoğumuz Merkezi İşlem Birimi (CPU) kavramına aşinayız ve aynı zamanda birçok farklı kullanım alanı olan GPU (Grafik İşlem Birimi) için de bir artış gördük. GPU'lar Makine Öğrenimi, Derin Öğrenme, Veri analizi ve tabii ki oyun gibi kullanım alanlarında giderek yaygınlaşıyor. Ancak veri merkezlerinde hızla ortaya çıkan daha yeni bir teknoloji var ve bu da Veri İşleme Birimi (DPU).  

DPU tam olarak nedir? 

Basit bir ifadeyle DPU, verileri işleyebilen bir ARM CPU yapısına sahip bir donanım hızlandırmasına sahip ve programlanabilir bir cihazdır. 

Günümüzde DPU, bir sunucuya takılabilen ve çeşitli işlemlere yardımcı olabilen bir SmartNIC (PCIe Form Faktörü) olarak mevcuttur. 

( Bana göre ARM işlemciye Sahip programlanabilir PCIe slotuna takılabilen yüksek hız desteği sunan Ethernet kartıdır. Biliyorum çok basit oluyor ama akılda böyle kalacak sistemci arkadaşlar için, tabiki yaptığı iş ve detayında bir çok özellik mevcut. ) 

Daha derinlemesine bakacak olursak, SmartNIC bir ARM CPU'nun yanı sıra yüksek hıza ve programlanabilir bir yapıya sahiptir. SmartNIC ayrıca satıcıya bağlı olarak 10Gb ila 100Gb arasında değişen 2 porta (veya daha fazlasına) ve yönetim için ayrı bir ethernet portuna sahip olabilir. (üreticilerden yazının devamında bahsedceğim) SmartNIC, local bir storage yapısı vardır ve içine ESXi gibi bir hypervizör yükelyebilirsiniz, yani local diskler de değil DPU ve orada o işler için özel bir stoage ve ARM cpu var diye düşünebilirsiniz.


Günümüzde NVIDIA, Pensando ve Intel gibi üreticiler bu teknolojiye dahil olduklarını ve bu doğrultuda ürün çıkardıklarını görebiliyoruz, bu DPU yapısı özellikle yeni çıkan yaızlımlar özellikler arttıkça bizler ve genel manada müşteriler tarafından daha çok tercih edilir hale gelecek. VMware 8 bunlara bir örnek mesela.



Aslında DPU, verileri çok daha hızlı oranlarda işleyebilen yüksek performanslı Ethernet arayüzlerine olanak tanıyan bir çip sistemdir. Ancak VMware'in portföyüyle ilgili olarak DPU'nun en önemli iki yönü vardır, birincisi iş yüklerini bir x86 ana bilgisayardan DPU'ya aktarma ikincisi ise bazı süreçleri için ek bir güvenlik katmanı sağlama yeteneğini kendisine ekler. Bu çalışma ise şu anda VMware'de isim olarakn Project Monterey olarak yürütülmektedir. Ben enimim ki VMware 8 ilede hayatımızda yer almaya başlayacaktır.  

VMware'in Monterey Projesi kapsamında, ağ trafiği, dağıtılmış güvenlik Duvarı gibi ağ işlemleri SmartNIC'e yüklenecek; yani sadece x86 sunucusundan kaynaklar değil, aynı zamanda trafiğin kendisi de bypass edilecek. Project Monterey ayrıca ESXi ve NSX'in DPU'nun üzerine kurulmasını kolaylaştıracak ve böylece gerekli CPU kaynaklarını x86'dan DPU'ya aktarılacak ve sadece sanal makinelerin kullanması için x86'daki kaynaklarını boşa çıkaracak, ve aynı zamanda VMware altyapınıza ekstra bir güvenlik katmanı da sağlayacaktır.


Umarım faydalı olmuştur, ben dediğim gibi VMware 8 ile gelen yeniliklerde sık sık duyacağımız bir konu olduğu için bu yazıyı yazma gereği duydum yakında, yazının yazılıdğı zamanlarda olan ve tüm diyayı etkilyen çip krizi elbet bir gün giderilecek ve yeni server sistemler yeni VMware yapılarını dizayn edip kuracağız yada güncelleme yapacağız işte o zamanlarda yeni sunucularımızı seçerken bu özlliğin içerisinde olmasını yada bize sunulmasını göreceğiz biz biraz erken hazırlanalım istiyorum sadece. Kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.