27 Eylül 2022 Salı

vSphere 6.5 ve vSphere 6.7 için 15 Ekim 2022 tarihinde destek bitiyor.


VMware, vSphere 7.0'ın sürümünü Nisan 2020'de duyurdu ve sonraki gelecek olan sürüm olan vSphere 8.0 da yakında Vmware 2022 Explore etkinliğinde tanıtıldı ve genel kullanıma çok kısa sürede sunulacak. Bu nedenle, VMware vSphere 6.5 ve vSphere 6.7'nin eski sürümleri 15 Ekim 2022'de desteğini sonlandırılacak. Bu sebeple, bu eski sürümleri kullanıyorsanız altyapınızı mümkün olan en kısa sürede yükseltmeniz tavsiye edilir.

Biraz geçmişe gidelim ve hatırlayalım, VMware, Kasım 2016'da vSphere 6.5'i ve Nisan 2018'de vSphere 6.7'yi piyasaya sürdü, bu sürümlerin her ikisi için de 4 yıldan fazla bir süre geçti ve önümüzdeki kasım ayı içinde desteği sona erecek. 

Bu durumda, kasım ayından sonra prod ortamınızda herhangi bir sorunla karşılaşırsanız ve 6.5 ve 6.7 sürümlerine sahip iseniz destek almaya uygun olamayacaksınız, bu durum yerine sadece Teknik rehberlik alabileceksiniz. 

Yani kısaca 6.5 ve 6.7 için yeni güvenlik açıkları için geliştirme olmayacak yeni driver ve donanım desteği için ürünlerde sürüm güncellemesi yapılmayacak yada lisansınız ve aktif support paketiniz olsa dahi sizlere sadece bilgi verecekler o hata yada sorun ile ilgili geliştirme yapmayacaklar.

Farklı sekötüde bulunan birçok müşteri hala vSphere' in eski sürümlerini kullanmaktadır, bu nedenle yapmadıysanız altyapınızı yükseltmeniz için bir tür hatırlatma niteliğindedir bu blog yazısı. vSphere' in yeni sürümleri mevcut altyapınıza birçok özellik ve işlevsellik ekler.


Bu da IT altyapınızın genel performansını artırır ve onu daha güvenilir ve verimli hale getirir.


Aşağıda vSphere 7.0'ın bazı temel özelliklerini görebilirsiniz:

vSphere with Kubernetes


Kubernetes ile vSphere

vSphere HTML5 Client


vSphere HTML5 İstemcisi

vSphere Lifecycle Manager


vSphere Yaşam Döngüsü Yöneticisi

VM Template Versioning and the Content Library


VM Şablon Sürümleme ve İçerik Kitaplığı

Improved Distributed Resource Scheduler (DRS)


Geliştirilmiş Dağıtılmış Kaynak Zamanlayıcı (DRS)

Assignable Hardware


Atanabilir Sanal Maekine Donanımı

Intrinsic Security


Yüksek Güvenlik

vCenter Server Profiles


vCenter Sunucu Profilleri

Vmware Virtual Hardware 17


Vmware Sanal Makine Donanım Versiyonu 17

Refactored vMotion


Yeniden geliştirlmiş vMotion


Ve yukarıdaki listeden çok daha fazlası.


Yukarıdaki ve aşağıdaki detaylar VMware Ürün Yaşam Döngüsü Matrisinden alınmıştır. 





adres olarak ise buradan takip edebilirsiniz : https://lifecycle.vmware.com/#/ 

Peki Teknik Rehberlik - Technical Guidance nedir ne kadar işimize yarar kısaca bakalım; vSphere 6.5 ve vSphere 6.7 için Teknik Rehberlik, 15 Kasım 2023 tarihine kadar öncelikle kendi kendine yardım portalı üzerinden kullanılabilir. Teknik Rehberlik aşamasında VMware, aksi belirtilmedikçe yeni donanım desteği, sunucu/istemci/misafir işletim sistemi güncellemeleri, yeni güvenlik yamaları veya hata düzeltmeleri sunmaz.

Evet blog yazımızın sonuna doğru yaklaşırken sizlere yeni versiyona geçerken nelere dikkat etmelisiniz yada güncelleme yol haritanıza hangş maddeleri eklemelisiniz kısaca bahsetmeye çalışacağım; 
Yükseltmeye gitmeden önce mevcut Donanım ve Yazılımınızın uyumluluğunu kontrol etmek her zaman sizler için faydalı olacaktır.

Donanım için HCL' ye baklısınız yazılım için yani VMware' de hangi sürümden hangi sürüme geçebilirim için ise sürüm matrix' ine bakmanız faydalı olacaktır.


Yukarıdaki liste sadece gösterim amaçılıdır sürüm matrix linkini açar ve upgrade path bölümünden size ait olan ürünü seçerseniz daha detaylı halini görebilirsiniz. VMware update path sitesi hangi yükseltme yolunun desteklendiğini ve hangilerinin desteklenmediğini anlamanıza yardımcı olur. Böylece, 6.5 gibi bir sürüm çalıştırıyorsanız, doğrudan 7.0'a yükseltme yapıp yapamayacağınızı anlarsınız. Böylece vSphere yükseltmenizi bir düzen içinde planlamanıza yardımcı olur. İsterseniz VMware Portallarından kolayca kontrol edebilirsiniz.

Yine ek bilgi güncelleme sırası olarak aşağıdaki resimdeki süreçleri yönetmeniz ve bu sıraya göre güncelleme yapmanız her zaman sizin için faydalı olacaktır. Tabiki var olan ürünleriniz içindeki sırayı takip edeceksiniz.


Tabiki her altyapı ve üzerinde çalışan App server - Mail server - vb gibi çok yapıda da altyapı değişimi nasıl etkilenir bunlarıda güncelleme yol haritanıza eklemenizi tavsiye ederiz. 

Hatta kullandığınız donanım için firmware güncellemelerinide hesaba katmayı unutmayın. 

Güncelleme ile ilgili aklınızda mutlaka bir yol haritası çıkarın ve bunu aktif olarak kullanın size çok büyük kolaylık sağlayacaktır. 

Son ve en öenmli not ise güncelleme sırasında oluşabilecek her türlü durum içinde yedekleme yapmayı ve yedekten geri dönme gibi süreçleri hesaplayarak yol haritanıza eklemeyi unutmayın.

Umarım sizler için faydalı bir blog yazısı olmuştur.
Herkese kolay gelsin iyi çalışmalar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.