30 Ağustos 2022 Salı

VMware vSphere 8.0 Duyuruldu - Detaylar


VMware vSphere 8.0x, VMware EXPLORE 2022 USA etkinliğin' de duyuruldu. vSphere' in bu yeni sürümü bu yıl sonuna doğru (sonbaharda) yayınlanacak. 

vSphere 7.0x sürümü ile karşılaştırıldığında, ilk göze çarpan yeni bazı ölçeklenebilirlik iyileştirmeleri geliyor.

Ancak, vSphere 7.0x platformun olanakları halihazırda en üst düzeye olduğu için bazı iyileştirmeler aynı kalıyor. Mesela, vMem, vCPU aynı değerde olduğunu görebilirsiniz. 

Değişen şeyler ise, VM başına vGPU iki katına çıktı ve  Lifecyle Manager ile yönetilen host adeti 400 den 1000' e çıktı. Cluster başına maksimum VM sayısı da arttı, artık VM başına 10 bin VM'ye kadar izin veriliyor. Bir başka gelişme ise host başına VMDirectPath I/O aygıtı sayısının 8'den 32'ye çıkması oldu.


Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi artık her alanda olduğu gibi VMware ortamına da geliyor.
Günümüzde VMware kullanıcılarının karşılaştığı zorluklardan biri, birden fazla server vb cihazın yönetimidir. Bu duruma en güzel çözümlerden birisi ise aynı yada bizim belirlediğimi cihaz grupları belirlemek ve yönetimi kolaylaştırmak. Bu sürece VMware, size Cihaz grupları kavramını getiriyor. Cihaz grupları ilk olarak ESXi'de kullanılacak sonrasında, ise vCenter ortamına bağlı ESXi ile birlikte vCenter tarafından otomatik olarak taramalar ile bize öneriler sunulacak. Artık cihazları ( sunucu, cpu, eth vb ) tek tek değil' de gruplar altında tek bir birim olarak görebileceğiz ve bu durum bizim vCenter ortamımızı yönetmemize extra kolaylıklar sağlayacaktır.


NIC ( Network Interface ) ve GPU aygıtlarını birleştirebilir ve ortak bir PCIe aygıtı veya doğrudan bu gruplanmış aygıtı paylaşabilirsiniz.

Böylece VM' e tek bir birim aygıt olarak bağlayabilirsiniz. Bu durumu vSphere HA ve DRS servisleri bu cihaz gruplarını tanır ve birlikte çalışmasını sağlayacak şekilde VM' in isteklerine (config yapısına) cevap verebilecek hostu seçip ona göre hareket edecektir.


VM Guest İşletim Sistemi ve İş Yükleri
vSphere 8.0x'de tanıtılan yeni Donanım Sanallaştırma Eklemeleri Kısaca (DVX = Device Virtualization Extensions) 

Önceki vSphere sürümlerinde, direkt olarak I/O kullanan fiziksel donanım aygıtlarını, kullanan VM' lerin hostlar arasında taşınması sınırlıydı. Artık DVX sayesinde, vMotion, DRS, HA veya VM' i Pause durumuna alma ve kaldığı yerden devam etmeyi desteleyen donanımlar gelecek ve bu donanım durumu destekleyen (HCL Listesinde olan) üreticiler içinde VMware yeni bir API sunacak ve bu API sayesinde örneğin : Disk, ram ve snapshot işlemleri hostlar arasında taşımada desteleyebilir hale gelecek. Yani kısaca yeni "sanal donanımlar' da"  fiziki donanımlara bağlı belirli kurallar ile hayatımıza girecekler.

Bu donnaım destek durumu için VM  içinde hem ESXi üzerinde bir DVX sürücüsü (Driver' i) kurulmalıdır. VMware Tools sonrası yapımıza göre DVX Tools da yükleyeceğiz bana göre. :D


VM Makine Donanım sürümü 20 yükseltildi.

Yeni VM donanım 20 (vmx-20), en önemli durum VM' in performans arttrımının sağlanması ve ynei donanım standartlarının desteklenmesi olarak düşünmelisiniz.

3 Ana başlıkta yenilikleri sıralayabiliriz : 

a - Sanal Donanım Yenilikleri - en son ve yeni Intel ve AMD CPU' lar için vCPU 32 adet' e kadar DirectPath I/O aygıtı desteği getirildi.
b - Uygulama ve işletim sistemi Hizmetleri - vSphere DataSets, işletim sistemi ve uygulama durumuna duyarlı geçişler olacak, ve son işletim sistemi sürümlerine destekler geldi.
c - Performans ve Ölçeklendirme - 8vGPU'ya kadar cihaz eklenebilir, Cihaz Gruplama Desteği, HyperThreading ile Yüksek Gecikme Hassasiyetinde iyileştirmeler yapıldı.

Windows 11 için Sanal TPM Sağlama Politikası
Windows 11 ile biraz zorunluda olsa hayatımıza giren TPM teknolojisi için VMware' de gerekli güvenlik geliştirimlerini yaptı.

TPM durumu sanal dünyada  VM klonlama ile ilgili sorun çıkartıyordu, bu durum bir güvenlik riski oluşturulabiliyordu. Bu nedenle VMware, TPM desteği açtığınız VM' ler için kopyalamak' mı yoksa değiştirmek' mi istediğinizi seçebileceğiniz yeni bir özellik VMware 8.0x' e ekledi. Şu şekilde çalışacak; Mevcut VM makine klon yapılırken değiştir seçeneğini seçebilirsiniz ve VM makine, kaynak VM makine' nin gizli bilgilerine erişimi olmayan yepyeni bir TPM cihazıyla oluşturulur.

Burada küçük bir not TPM ile çalışan  VM makineniz içinde var olan bazı uygulamada bu durum sorun çıkarabilir bilginize. Ona göre TPM ile uyumlu uygulamaları ve desteğine bakarak hareket etmeyi aklınızda tutmalısınız.

VMotion Farkındalığı başlığı bana daha doğru gibi geldi (migration-aware) 

Bazı uygulamalar vMotion işlemi sırasında meydana gelen kesinti yarıda kalma vb gibi durumları tolere edemiyordu. 

Bu durumlarda VM makine taşıma ve vMotion işlemini desteklemek için artık coder arkadaşlar yeni uygulamalar geliştirebilir veya var olan eklemeleri kendi yazılımlarına ekleyebilir. Nedir bu yenilikler ve geliştirmeler derseniz ; artık uygulamalar, VMotion yapılacağı bilgisini uygulamaya bildirebilir veya VMotion işleminden önce eğer gerekiyor yada ayarlandı ise uygulamanın doğru bir şekilde kapatılmasını veya desteği varsa uygulamanın iş yükünün diğer uygulama sunucusuna aktarmasına izin verecek ve sonrasında VM için VMotion gerçekleşecek.

 


Bu yeni VMotion desteği sayesinde VM içindeki uygulama, kendisi geçişi yapılandırılabilir veya farklı bir zaman' a kadar erteleyebilir, Fakat unutulmaması gereken ise VMotion geçişini iptal edemez sadece erteleyebilir. Örneğin : Cluster yapılar veya SQL HA veya Voip yapıları.

Hyperthreading ile yeni gecikme hassasiyeti, VM' lerin vCPU' larının aynı hyperthreaded fiziksel CPU çekirdeği üzerinde programlanmasına izin verecektir. (Bazı yazılımlar için güzel bir özellik diye biliyorum). Tabiki host makinede hyperthreading' i desteklemelidir. Bu özelliği kullanmak için VM makine versiyonu 20 (vmx-20) olmalıdır. 

Ayrıca bu özellik içinde VM makine için %100 CPU ve bellek rezervasyonu ayarlamanız gerekir. VM makine, donanımsal olarak gecikmeye duyarlı uygulamaların düşük gecikme gereksinimlerini karşılamak için otomatik optimize edilecektir. Böylece her sanal CPU'ya fiziksel bir çekirdek üzerindeki bir iş parçacığına özel erişim yetkisi verilecektir.


Basitleştirilmiş sanal NUMA Yapılandırması
Sanal NUMA CPU topolojisi artık vSphere istemcisine gösterilebilmektedir. (Önceki sürümlerde bunun CLI aracılığıyla yapılması gerekiyordu ve biraz bu ayarları anlamak zordu). Bu özelliği kullanabilmek için VM makine versiyon 20 (vmx-20) gereklidir. Bu numa ayarını artık yeni VM makine oluşturma sihirbazı sırasında yapılandırabilir veya mevcut VM'nin CPU topoloji ayarlarını düzenleyebilirsiniz.


vSphere , Datasets
vSphere ve Guest OS arasında yeni bir veri paylaşım yolunu sunuyor. Veriler depolanır ve VM makine ile birlikte hareket eder. Bu durumun kullanım alanlarından bazıları;  Guest OS dağıtım durumu, guest os agent yapılandırması veya guest os envanter yönetimi gibi durumlar olabilir.
Bu özellik VM makinede yine VM makine 20 (vmx-20) ile destekleniyor.


Yeni vSphere Dağıtılmış Hizmetler Motoru - vSphere Distributed Services Engine
Eski adı Project Monterey olan vSphere Distributed Services Engine ile tanışalım. 
vSphere Distributed Services Engine, altyapı performansını iyileştirmek, altyapı güvenliğini artırmak ve DPU yaşam döngüsü yönetimini basitleştirmek için donanım hızlandırmalı veri işleme için Veri İşleme Birimlerinin (DPU'lar) gücünü ortaya çıkaran bir teknoloji. vSphere 8.0x, iş yüklerinin bu donanım avantajlardan yararlanması için DPU'ların kullanımını kolaylaştırmak için geliştirmeler yaptı.


Yazının sonu burada ama VMware Explorer daha yeni başladı ve ikinci haber ise vSAN 8.0x da geldi oda duyuruldu ama hepsi içi zaman ve teknik bilgilerin tam olarak çıkmasını beklemek gerekiyor. Evet bizler betalara erken erişiyoruz ve yazılarımızı bazen biraz erken hazırlıyoruz ama son çıkan ürün detayları değişebiliyor bu yüzden yeniden düzenleme yapmak gerekiyor. Yeni bilgiler geldikçe sizler ile paylaşamaya devam edeceğiz. 
Umarım faydalı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.