8 Eylül 2014 Pazartesi

vMworld 2014


Vmworld 2014 e gitme şansım olmadı ama bu 4 günlük etkinlik vmware firması ve tüm vmware ile ilişki içine olan firma, çalışan, vexpert aklınıza kimler geliyorsa onlar için çok önemli bir etkinlik. Yazının tamamı sanırım biraz uzun olacak o yüzden başlıklara bölmüş şekilde yazıyı bitirmeye çalışacağım. Başlıklar ise şöyle olacaklar;

Nedir bu vmworld ?
Bu yılki etkinlikte önce çıkan konular ?
Bizleri neler bekliyor ?


Yukarıdaki gibi sıralasak ta konu başlıklarını açtıkça ve yazdıkça alt başlıklar karşınıza çıkacak. Bu arada bu etkinliğe katıldınız mı diye soruyorsanız hayır ama katılanların hem anlatımlarını bolca okudum ve bu yüzden yazıyı hazırlamam biraz uzun sürdü.

Nedir ? 
Nedir dersek vmworld vmware firmasının düzenliği bir etkinlik olarak adlandırabiliriz en büyük katılımcı tabiki vmware ve firma ile organik bağı olan bir sürü grup ve firma. Firma demişken bir çok teknoloji ve yeniliğe sizlere sunacak olan firmaların ürünlerini tanıtmak için çok önemli bir etkinlik olarak ta görebilirsiniz. Bildiğim kadarı ile 2006 yılından itibaren her yıl yapılıyor. Daha önceleri yılda sadece 1 kere sadece amerika' da yapılırken artık 1 kere amerika ve 1 kere de avrupa olarak yapılıyor hatta bu yılki vmworld 2014 avrupa daha yapılmadı belki blog yazım sizler için fırsatını yakalayıp vmworld2014 avrupaya katılma şansınız olursa büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Bu arada tüm firmalar geliştirilen teknolojilerin tek bir amacı var sanallaştırma. Kayıt olduğunuzda size her yıl verilen güzel bir hoş geldin sırt çantası ve su matarası hediye edilir. 4 gün boyunca gündüzleri firma standları ve seminerler akşamları ise öne çıkan daha doğrusu iyi reklam yapmayı hedefleyen firmaların partileri olur ve hem teknoloji hemde eğlenceyi ve aynı frekansta olduğunuz insanlarla muhabbet etmeyi başarabilirsiniz. Kısaca çok faydalı bir etkinlik olarak söz edebiliriz. Bu yılki tarihleri yazayım size unutmadan da ekleyeyim vmware vmworl2015 için şimdiden erken kayıt işlemleri başladı bile. Bu yıl için 24 – 28 Agustos 2014 tarihinde San Francisco Amerikada ki buradaki yazılar bu etkinlik için. Avrupada ise 14 – 16 ekim Barcelona olarak belirlenmiş dediğim gibi avrupa için hala süre ve şansınız var.



Evet gelelim reklamlardan ve giriş bilgilerinden sonra detaylı olan ve ilgi çekecek bölümlere. Bu yıl dediğim gibi önce katılanların sonra onlardan edindiğim izlenimlere göre bir çok yenilik var. Bunların başında vsphere 6 2015 yılında karşımızda olacak Vsan için çok güzel teknolojiler geliştirilmiş durumda su anda sadece partnerler ve satın alanlar kullansa da NSX 6.1 ile karşımızda ve bunların bir arada olduğu komple çözüm olarak ise evo:rail karşımızda. Bu konular hakkında yazacağım bunlar dediğim gibi sadece ön plana çıkanlar daha bir çok teknolojik yenilik için bende dahil olmak üzere bu etkinliklere katılmamız gerekiyor. Ama bana bunun için ciddi bir sponsor lazım neyse ara başlıklara geçelim. Son başlık storage olarak vsan ne kadar gelişti isede bunun yanı sıra yeni yeni ismini duyuran ve bu alanda ciddi performanslar sağlayan storage' lerde bu etkinlikte ön plandaydı. Tegile iyi reklam yaptı :)

Vmware vSphere 6;
Evet halen beta aşamasında olan bir ürün hatta ben test edebiliyorum ve daha önceki blog yazımda bundan bahsettim ve komple olmasada vmworld2014 de öne çıkarılan bir kaç özelliği tanıltıldı. Bunların başında vMotion 6 geliyor ikinci sırayı ise Fault Tolerance 6 alıyor diyebilirz tabiki tam detayları verilmesede tüm donanım ve özelliklerde daha fazla destek ve daha fazla özelliklerde eklenmiş durumda ama hem beta olması ve beta kuralları gereği aşırı detayı şu anda fazla paylaşılmıyor. Ama vSphere 6 tabiri doğru ise gümbür gümbür geliyor. Hemde çok kısa bir sürede diyebiliriz.

Vmotion 6 : Şu anda aktif kullandığımız 5.5 versiyonuna göre en büyük özelliklerden birisi ise aynı data center içinde vMotion yapabiliyorken vmotion 6 ile iki farklı lokasyonda ki datacenter de vMotion yapabileceğiz. Tabiki bunun için hem network hemde vsphere üzerinde bazı şartlar var bunlar içinde daha sonraki yazılarda veya vidolarda bu konularan ve teknik detaylardan bahsediyor olacağız.



Vmware EVO:RAIL : Bir kutu içinde network storage ve vmwre bir arada olan bir çözüm diyebiliriz kısaca. Ama yönetim kolaylığı ve hız hafife alınmayacak teknik özellikleri ve bizlere sunduğu kolaylıkları ve 4 host özelliğini düşünürsek bence süper bir kutu diyebiliriz Bu arada ürünün tam ismi “Vmware EVO:RAIL” olarak geçse de sadece yazılım tarafı vmware firmasına ait daha önce bahsettiğim EVO:RAIL den farklı olan ürün VCE ( v=vmware – c=cisco – e=emc ) firmasının ürününden daha farklı olarak bu sefer yazılımda yani vmware de farklı bir arayüz ve kullanım kolaylığı olarak karşımızda. Aslında vmworld2014 e en çok öne çıkarılan ve reklamı yapılan ürün ve teknoloji olarak EVO:RAIL diyebiliriz bu konu hakkında ayrıca bir yazı hazırlayacağım teknik özellikleri ve yine belli başlı özellikleri ve donanım sağlayıcıları ile ilgili geniş bir yazı olacak ama şimdilik ise EVO:RAIL anlamanız için sizi aşağıdaki link tıklayıp siteyi incelemenizi tavsiye ediyorum. Sonra yine gelip ileride benim EVO:RAIL yazımı okursunuz. ( gerçi ne zaman bulup ta yazacağım orası da meçhul ama söz en kısa sürede inş. )



NSX 6.1 : Biz daha 6 versiyonu test edemeden 6.1 versiyonu hakkında vmware firması tanıtımları hatta yeni sertifika eğitimi VCP-NV olarak duyurdu. NSX nedir derseniz benim bir önceki NSX hakkındaki yazımı okuyun derim. Kısaca sanal network diyelim yinede biz. Sanal router sanal switch sanal vpn server ve bunları kurup ayarlarken sanal server sistemlerinizi nasıl yönetiyorsanız clone yapma, silme, kopyasını oluşturma, test için izole etme, vb gibi bir çok özelliği barındıran teknoloji. 6.1 bize burada ne getiriyor bunların hepsinin daha fazlasını sunuyor. Detaylar için yine bir doküman paketi paylaşacağım sizlerle. Bu arada NSX hayatımıza yavaş yavaş giriyor burada bir kaç terimide ve iddayıda sizlerle paylaşayım. Cisco cu arkadaşlar iyi bilir VLAN vmware NSX üzerindeki adı VXLAN olarak geçiyor ama içerik aynı. Yine cisco cular için CCIE sertifkasına eş değerde olduğu söylenen VCP-NV serfikasıda baya ön planda bunlarda küçük notlar olsun.

VLAN = VXLAN
CCIE = VCP-NX



VSAN : vmworld2014 de önce çıkarılanlardan biriside VSAN 5.5 oldu yine. VSAN için küçük bir hatırlatma ile başlayayım ki bu sitede baya bir bilgi mevcut. Fiziki serverleriniz üzerindeki SSD ve HDD leri storage pool olarak kullanabildiğiniz bir yapıdır. Aslında ilk çıktığında halen piyasada olan bir çok storage firması ve teknolojilerine göre IOPS değeri dışında fazla bir artısı olmayan teknoloji artık daha fazla özelliğe sahip. Tabiki 1 SSD + 1 HDD olarak ve 3 host mantığı devam ediyor.



Storage : VSAN ' dan bahsettik bu sene baya bir reklam yapan “tegile” firmasının flash kartlarla yaptığı storage sonrasında yine “nutanix” firması yine “pure storage” gibi bir çok firma daha bu yılki vmworld2014 de yerlerini aldılar. SSD ve Flash Kart teknolojisi depolama alanında hayatımıza girdiğinizden beri ( öncelikle türkiyede daha uygulmasını duymadım ben ) çok büyük depolama alanlarının yanı sıra büyük ölçülerde size hız sunması “müthiş” olarak adlandırılabilir. SSD disklerin yazma ve okuma performanslarından windows kullanıcıları bir haber bunun daha da hızlısı olan flash kart depolama ile storage yapılarınızın olduğunu düşünün, tabiki şu anda aklınıza geliyor ama hemen diyeyim fiyat şimdilik farklı boyutlarda ama işinizi çözen bir teknoloji olduğunu da unutmayın derim derim.

Evet yazının sonlarına yaklaşıyoruz. Çok güzel yeniliklerden ve teknolojilerden bahsettik sanallaştırma teknolojileri her zaman bizlere donanımınızı daha etkin ve verdiğimiz paranın tam olarak karşılığını alma yönündeki artıları her zaman bir kazanım yaptırmaya devam edecek gibi. Vmworld2014 de ise bu yönedeki EVO:RAIL, VSPHERE 6 ve STORAGE alanındaki yenilikler bizlere her zaman daha fazlasını sunmaya devam edecek. Hep daha fazlasını vaat ediyorlar, unutmayın çalıştığımız firmalar da sürekli gelişiyor ve daha fazlasının istiyor artık sizlerinde bilişim alanında bu “daha fazla” konseptine ayak uydurmanız gerekli. Tamam sanallaştırma ilk başta pahalı bir sistem olarak çıkabilir karşınıza ama yaptığınız yatırımın bize bir kaç ay içinde ne kadar fayda, yarar ve para getirdiğini gördüğünüzde sanallaştırma mimarisine bakış açınız hemen değişecektir.

Son not ben vmworld ' e gidemiyorum :( (para yok, sponsor bulmam lazım artık hem bu siteye hemde bu tür organizasyonlar için) Eğer sizin imkanınız var ise bu tür etkinliklere mutlaka kayıt yaptırın ve katılın inanın ufkunuzda sizlere yol gösterecek bir çok yol açacaktır. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...

Cahit YOLAÇAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.