9 Eylül 2014 Salı

EVO : RAIL

Merhaba herkese çok uzamadan söz olarak verdiğim EVO:RAIL yazıma hoşgeldiniz. Nerede söz verdim vmworld 2014 başlıklı yazımda. :) Bu yazıda EVO:RAIL nedir ne işe yarar bize neler katacak gibi soruları yanıtlamaya çalışacağım arkadaşlar.



Nedir bu EVO:RAIL ? ile başlayayım kısaca evo:rail sanallaştırma altyapınız için komple bir çözüm sunan kutudur. İngilizce adı ile Hyper-Converged Infrastructure Appliance (HCIA) da denir.
Bu kadar basit yazdım çünkü hedeflenen budur, çünkü karmaşık bir yapısı veya kablolaması yada karmaşık ayarlamalara ihtiyaç olmadan 2U büyüklüğünde olup içerisinde birbirinden (isterseniz tabiki) bağımsız 4 adet host ( fiziki server ) olarak düşünürseniz sizlere tek bir kutu üzerinde bunları karmaşa olmadan sunan kutu olarak karşımızda ayrıca yine karmaşa olmadan da çok büyük bir alt yapı sunmaktadır büyük diyorum birazdan teknik özelliklerden bahsederken anlayacaksınız. Aslında bir benzetmede benden olsun daha iyi anlaşılması için “blade sunucu = evo:rail” diyebiliriz. Bu yapıyı şu anda sizlere sunan Vmware firması ve iş ortaklarıdır bunlar; Dell, Emc, Fujistu; Inspur, Net One ve Supermicro' dur burada aklınıza vmware' de server donanım işine giriyor gibi ibare oluşmasın vmware sadece yazılım vsphere tarafında ama bu evo:rail için özel bi lisanslama modeli geliştirdi. Bu lisanslama modeli içerisinde aşağıdaki ürünler bulunmakta;

* Evo:Rail Rapi Deployment, Configuration and Management
* vSphere Enterprise Plus
* vCenter Server
* vMware Virtual SAN
* vCenter Log Insight





Size sağladıkları ? yukarıdaki lisansların yanı sıra firmanızın yapısına göre karmaşık depolama sistemleri olmadan, yine karmaşık network ayarlamaları olmadan ve bunlara fazlaca yatırım yapmak istemeyen firmalar için ideal bir çözüm olarak ta karşımıza çıkmakta. Tabii bu söylem amerika için türkiye şartları biraz farklıdır, sistem yöneticiler bu durumu daha iyi anlar :)

Donanım özellikleri olarak ise sizlere her host (node) üzerinde aşağıdaki teknik özellikleri sunar; her 2U kutu içerisinde 4 host (node) olduğunu düşünürsek aşağıdaki özellikler çarpı dört deyince sizlere çok büyük bir yapı çıktığını da göz önünde bulundurmayı unutmayın derim ben size,

* 2 X E 5 2620 6 Core
* 192 Gb Memory
* 3 X 1.2 TB 10K HDD For VSAN
* 1 X 400 GB eMLC SSD For VSAN
* 1 X ESXI Boot device
* 2 X 10 GbE Ethernet ( SFP Seçilebilir )
* 1X IPMI Port

Bazı sorular ve cevapları dersek eğer ;

* Kaç TB alan sahip olurum ?
4 host toplamda yapılandırıldık tan sonra 13.1 TB alana sahip olursunuz.

* Sanal Server ve Sanal Desktop sınırı varmdır ?
Host üzerinde 250 adet Sanal Desktop ve 100 Adet Sanal Server çalıştırmayı vaad eder ama şunuda unutmamak lazım sanallaştırmada ne kadar kaynak o kadar çok VM demektir.

* Garanti süresi va bakımı ?
Ürünlerin 3 yıl garantisi var ve desteğini ürünü aldığınız firma veriyor bilginize.

* EVO:RAIL de hangi sürüm vcenter kullanılır ?
Evo:rail üzerinde işelmleri otomatiklerştirmek için vCenter Server Appliance kullanılır ( Yani Linux Sürümü ).

* Evo:Rail Management dışında Vsphere Web Client veya Vsphere Clinet kullanıalabilirmi ?
Tabiki sadece evo:rail management client ile yönetim yapmak zorunda değilsiniz vsphere web client ile istediğiniz yerden yönetim yapabilirsiniz.

* Ethernet Kartı özellikleri ne olacaktır ?
Firamlar 2 portlu SFP veya RJ45 8X hızında 10 Gbitlik ethernet kartları ile ürünlerini sunacaklar ( her host - node için ).

Gelelim döküman işine; Evo:Raildatasheet burada

Kurulum ekranları ile ilgili olarak sırası ile resimleri ekleyeceğim ve en sonrada izlemeniz için Dell tarafındaki Evo:Rail uzmanlarının hazırladığı videoyu ekleyeceğim bu videoyu mutlaka sonuna kadar izleyiniz yoksa okuduğunuz yazının bir anlama kalmayacaktır bilginize.






Evo:Rail sanallaştırma teknolojileri içerisine kendisine komple bir donanım ve altyapı çözümü olarak karşımızda yurt dışındaki firmalar için artısının ve kullanımın çok olacağından eminim ama Türkiye de bu durum nasıl olur ve gelişir bilemem ama güzel bir teknoloji ve kullanılabilirliği yüksek bir ürün olduğu garanti. Her zaman için para ve tercih bizlere ait. Kullanmasakta bilgimiz olsun ama değil mi :P

Son olarak size sevimli gelsin EVO:RAIL diye masaüstü ve cep telefonlarınız için masaüstü resimleri paketini paylaşayım belki hoşunuza gider kullanırsınız.




Cahit YOLACAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.