10 Eylül 2014 Çarşamba

NTP Server Ayarı Neden Önemli


Merhaba arkadaşlar yeni bir yazıda sizlerleyim, bu yazıda NTP(Networkt Time Protocol) neden bu kadar önemli bu konuda sizlere bilgiler aktarmaya çalışacağım, konumuz ESXI server üzerindeki NTP ayarı tabiki, ESXI hostlar üzerine kurduğumuz Sanal serverler ( guest ) saat bilgisini ESXI server üzerindeki NTP hizmetinden vmware tools aracılığı ile alırlar. Bu saat bilgisini almazsa ne olur demeyin. Tüm zamanlanmış ayarlar bu saat üzerinde çalışmakta. Vmware Tools bu saate göre hareket etmekte vMotion bu saate göre, snapshot bu saate göre, guestleri suspend etme yada resume etme gibi bir çok servis işimizi otomatikleştirmek için zamanlanmış görevler için bu saat bilgisine göre kullanır ve hareket eder. Bu yüzden çok önem teşkil etmekte. Hatta bu siteyi başından beri takip edenler var ise ESXI kurulumu yapar yapmaz videolarımda direkt olarak NTP server ayarını yapmanızı söylemişimdir.

Örneğin ; DC ( Domain Server ) makineniz ESXI sanal ortamda diyelim ve clientler den size saat doğru değil ise mutlaka bilgisayar saati ile ilgili bildirim gelmiştir ki bu biraz gerçi işten veya öğle molasına erken çıkma yada zamanında işten çıkma ile ilgili olsa da, sisteminizdeki ESXI hostlarda ki NTP servisinin doğru yapılandırılmamasından kaynaklı bir hatadır.

Peki doğru saat bilgisini nerede alacağım derseniz google de bir çok ntp server adresini bulabilirsiniz. Ama benim size tavsiyem ulaknetin ntp sunucularıdır bu sayfaya girerek ntp server ayarlarını aşağıda vereceğim resimlere göre ister vsphere web client arayüzünden ister vsphere client üzerinden rahatlıkla yapabilirsiniz. Umarım yazım sizler için faydalı olmuştur...




1 yorum:

  1. Hocam ellerine sağlık. Çok değerli ve önemli bir paylaşım, ama ne kadar anlatırsak anlatalım insanlar başına gelmeden canı yanmadan önemini kavrayamıyor bu konun.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler.