17 Nisan 2018 Salı

VMware 6.7 ( vSphere 6.7 - vCenter 6.7 ) yeni özellikleri ile karşınızda.


Merhaba; biz bayadır bu sürümü test ediyorduk bugünmüş açıklanması ama ben yalan yok hazırlıksız yakalandım neden mi bir sürü yeni özellik ve arttrılmış bir çok geliştirme var ama hepsi, için yazı video vb kaynak daha hazır değil.

Bu yüzden hazırlıksız oldu ama bakalım yeni sürüm size bir çok güzellik ve özellik sunmaya geliyor.

Aklımda kalan bir kaç tana başlık yazayım.


  • Güvenlik hem sanal makine güvenliği hem de vCenter güvenliği (TLS) 1.2 - FIPS 140-2 günvenlik seviylerinde geliştirme ve yenilikler sizleri bekliyor. 

  • Şifrelenmiş vMotion : vMotion sanırım VMware yapısını bilenler için sanal makineyi hosltar arasında taşıma dersek eğer bu işlemi artık farklı vCenter' ler arasında şifreli olarak yapabileceksiniz.

  • Şifrelenmiş Sanal Makine : Güvenlik hayatımızın vazgeçilmezi ve türm sistemler buna ayak uydurmak zorunda. VMware sanal makinleri şifreleme yapabilceğiniz bir özelliği 6.5 de sunmuştu  bunu biraz daha geliştirdi.



  • vSphere Web HTML 5  olarak karşınızda bende daha paylaşmıştım vSphere Web Client ( Flash ) tabanalı sürüm için bir çok eleştiri aldı ve artık bu eleştirileri son defa alacak sanırım çünkü bu sürüm sonrasında olmayacak.




  • Windows vCenter 6.7 bu sürümde son kez windows vCenter yüklemesi olacak bundan sonraki sürümlerde kullanım olmayacak. Sadecce vCSA ( linux ) olacak. 

  • PMem vSphere Persistent Memory : Kalıcı ram desek kısaca. :) Şöyleki CPU ile Ram arasındaki yakınlık mı CPU ile Disk arasındaki yakınlık ve yakınlık ile hız mı desek bu sürekli olarak kişiden kişiye değişen bir durum. Flash kartlar ve Ram arasında bir yerde daha fazla hız sağlayacak bir teknoloji. 

  • Geliştirilmiş Yönetim ve İzleme : vCSA ( linux vCenter ) üzerinde (VAMI UI) desteği daha fazla geliştirilerek sizlere sanal ortamınızda ilk analizleri yapabilemnize grafik arayüzde sanal ortamınızda neler olup bitiyor anlamanıza olanak sağlayacak yeni özellikler ve geliştirmler ile karşınızda.


  • vSphere HTML5 için geliştirilmiş APIs : size yeni ara yüz ile bir çok kolaylıklar ve esneklik sağlayan API ara yüzü. Çok ilgi çekici ve kolay bence.



  • vSphere Update Manager arayüzü : Dediğim gibi bir çok geliştirme ve yeni ara yüz çok güzel kullanalım ve görelim. Ama Update manager hem geliştirilmiş hem de çok iyi olmuş.





  • vSphere Quick Boot : Biliyorsunuz ne olursa olsun amacımız server sistemi reboot etmek değil. Ama olduki ihityaç var zaten server donanımı çok geç birde üzerinde biz yük olmayalım diyerek vSphere 6.7 size hızlı boot olma özelliği ile geliyor.


  • Yaşam döngüsü - Güncelleme : İsim ne takarsanız takın güncelleme yükseltme her zaman için sıkınıtılı süreçlerdir. Burada hem udpate manager yeni güzellikler ile gelirken. Kurulum ISO suda sizlere bir çok rahatlık sunarak geliyor. Versiyon geçişleri çok çok kolaylaştırıldı. Unutmadan hengi sürümler neleri destekliyor. Buna bakmadan işlem yapmayın hatta yedekeleme yapmadan güncelleme işlemnine başlamayın bile. :) 6.7 sürümü için 5.5 sürümünden direkt olarak güncelleme yok. 5.5 den önce 6.0 veya 6.5 oradan 6.7 ye giden bir yolunuz var. Ayrıca 6.7 için ESXI host larınız içinde 5.5 ve altı hostları yönetmiyor en az 6.0 olması gerekiyor. 


Genel olarak ise Nvidia için geliştirilmiş destek, sanallaştırma tabanlı güvenlik ve politikları, vCenter için : 2 kat daha hızlı vCenter hızı, 3 kat daha az rem kullanımı, 3 kat daha hızlı DRS ( Dağıtılmış Kaynak Yönetimi ) geliştirilmiş vCSA server vb gibi bir çok yenilikle karşınızda olacak. 

Başta yazdığım gibi (SAP canlı geçişi yüzünden ) hazırlıksız olarak ancak bu kadar yakında Stabil sürümler donwload edilip testleri yaptıkça sizlerle; yeni sürüm ve özellikleri için videolar makaleler ile karşınzıda oluruz umarum.

VMware ailesine ve biz değerli sistem adminlerine hayırlı olsun :) Resimleri tıklayarak büyütmeyi unutmayın...

Son olarak tüm yayınlanan özellikleri bu linkte bulabilirsiniz.: INTRODUCING VMWARE VSPHERE 6.7

2 yorum:

Yorumunuz için teşekkürler.