22 Eylül 2015 Salı

vSphere’ e güncelleme geldi. heyoo :)


Başlık biraz eğlenceli olsun istedim aslında biraz güncelleme ile ilgili olarak sizlere notlar ve dikkat etmeniz gereken bilgiler vermeye çalışacağım. Bayram öncesi içimde bir yazma isteği belirdi tutamadım ve kelimeler dökülmeye başlasın değil mi. Tamam tamam fazla sululuğa gerek yok :)



Şimdi vSphere 6.0 bu yılın en ön plana çıkan ürün sürümü olarak nitelendirebiliriz ki, yakın zamanda oda yeni bir güncelleme aldı. Şu anda Türkiye geneli için söylüyorum bir sürüm ön plana çıkıyor 5.X sürümü işte serileri ise genel anlamda 5.1 ve 5.5 ve 5.5 üzerine u1 - u2 ve sonunda u3 olarak karşımız da 5.5U3 versiyonu bu ayın 16. da yayınlandı. 5.5U3 için detay bilgiler yazının sonuna doğru gelecektir.

Buradaki detaylandırmak istediğim ise sizler yapınızda problem yaşamasanızda dünya genelinde yaşanan hatalar ve vSphere kaynaklı olanlar için VMware firması geliştirmeler yeni özellikler ekleyerek siz müşterilerinin hizmetine sunuyor. Biraz daha detaylandıralım siz yapınızda problem yaşamıyorsunuz dediğim aslında şu sisteminizi loglarına ve yaptığı işlemleri detaylı olarak izliyor raporluyor ve ona göre sanal server yapısının detaylarını görebiliyormusunuz. Sadece tahmin ama türkiyede bir çok bilişimci arkadaşım ( bazen bende dahil ) sadece işte örnek olarak veeam yedek aldımı sadece mail atsın aldı yada almadı gibi yada ha tamam yük yok sistemde zaten olsa alarm verirdi vb gibi basit olarak izleme yapıyoruz ve ancak sanal yapıda durma yada ne bileyim istenemeyen bir durum çıktığında buna eğiliyoruz ve bakıyoruzki yapı baya bir geride kalmış, tamam hemen güncelleyelim de bu güncelleme size yarar sağlayacak mı yoksa daha büyük bir soruna mı sebep olacak bilmeden güncelleme yapıyoruz. Yani kısaca elimizde ki yapıyı izlemiyoruz ( bunu genel anlamda söylüyorum ) izlemediğimizi içinde yeni çıkan güncellemeyi yapsak mı yoksa eksik gedik bir şekilde sistem devam ediyor böylemi gitsek ikileminde kalan bir çok arkadaşım mevcut.



Eee nemi yapalım biraz araştırın ve loglarını okumayı ve size önerilen best practice’ lere bakmayı öğrenin. Başlayalım mı önerilere tamam vCop diyeceğim çoğu kişi çok pahalı diyecek ve vCop için detay bilgileri daha sonraki bir makalede hazırlamayı düşünüyorum o yüzden. Şimdilik aklınızda bulunması gereken bazen free bazen ücretli yazılımlarla sanal sistemlerinizi izlemenizi ve buna göre erkenden önlem yada zamanında güncelleme yapmaya alışkanlık haline getirmenizi sağlayacaktır. İlk olarak tavsiyem size “Sanallaştırma Dünyasında Ücretsiz Olanlar” adlı makalemi okumanızı tavsiye ederim orada bir bir çok ücretsiz yazılım hakkında bilgiler mevcut ayrıca hem yapınızı izleme hemde yedeklemeniz için gerekli olan başlıca bilgiler mevcut.

İkincisi olarak ise VMware Log Insight yazılımı benim eskide olsa bir videom var eski versiyon çünkü yenisi versiyonunda daha yeni özellikler var ( bu arada onla ilgilide bir video yapmam lazım kendime not ) yinede bir bakın derim adresi burada. Nedir bu Log Insight  VMware sanallaştırma ortamından aldığınız logları inceleyerek VMware’ ce ( burası kelimle oyunu gibi oldu ) sizlere önerilerde bulunur, çözüm KB bilgilerini yada alarm sorun veya uyarı numaralarına göre sizleri yönlendiren bir yazılım hatta SLA ( support paketiniz ) varsa otomatik sizin adınıza destek talebi açıyor ve sorunlarınızı toparlayarak raporlar hazırlıyor ve hangi konuya daha fazla önem vermeniz konusunda sizi fikir sahibi yapıyor dersem daha doğru olur. Kısaca sizi bilgilendiriyor ve önlem almanızı ve buda yapınızın stabil ve sıkıntısız çalışmasını sağlıyor.
Ayrıca şu videoda işinize yaracaktır. ESXI ortamından log alma işlemi...

Ya tamamda bu kadar anlattın güncelleme ile bunların ne alakası var diye düşünen arkadaşlarım içinde söyle bir not olsun. Yapınızda neler olup bittiğini bilmeden güncelleme yapmak boş olup olmadığı bilmediğiniz bir havuza hop diye atlamaktır bence ( doğru tabir oldumu bilemedim ) çünkü her güncellemenin neleri etkilediği yada hangi konularda iyileştirme yaptığını analatan döküman veya teknik makaleler var ama biz zaten bunları yeni versiyon daha stabil daha iyi diyerek okumadan güncelleme mantığına sahip olduğumuz için ( genelleme yapıyorum ) çokta gerekli görmeyiz. :) Hiç söyle düşünmeyiz bu güncelleme benim yapımdaki HA - DRS - VMOTION yada benzeri sistemlerde stabile problemimi çözer yada zaten stabil neden ekleme yapayım ki demenize olanak sağlar. Ama bunları diyebilmek için ilk olarak sanal yapınızdaki stabil olan yada olmayan yapıları izlemeniz ona göre sonrasında çıkan güncellemeninde yayınlanan dökümanlarını okumanız ve karar vermeniz gerekiyor. Karar vermeyi kolaylaştıran ve zorlaştıran noktaları sizlerin belirlemesi gerekiyor. Bunun içinde yapınızdaki en ince detaya bile sahip olmanız gerekiyor. Bunu bilmek güncellemeyi ne zaman yapmanız yada ne kadar süre ertlemeniz gerektiğini yada en azından zamanlama yapmanıza, kafanızda felaket durumu veya benzeri bir durum ortaya çıktığında geriye dönmek için yapmanız gerekenleri hazır halde tutmanız için olanak sağlar. Bu kadar bilgilendirmeden sonra vSphere 5.5U3 hakkında bilgilere geçelim birazda.

Ben kısaca yazayım detayı umarım güncelleme makalesinden komple okursunuz :) İlk olarak SQL server ve Exchange server için PVSCSI adapter yapısı ve cluster yapıları için yeni destekler geldi. Genel anlamda Api - Ha - Storage - Network - Storage - Backup - Security - VM - VMware Tools - vMotion and Storage vMotion - CIM - Configration - Installation - Upgrade - Client issues  konularında geliştirilmeler ve hatalar giderildi. Ayrıca ESXI ve vCenter Server yapısında da yeni donanım ve yeni yapı destekleri getirildi. Tüm yeni özelliklerin listesi ve dökümanları 5.5U3 için aşağıdaki linklerden bulabilirsiniz.

vCenter 5.5U3 Relase Notes
ESXI 5.5U3 Release Notes

Umarım makalem sizler için faydalı olmuştur. Düşüncelerinizi yorumlarda belirtirseniz çok sevinirim.
Herkesin kurban bayramı mübarek olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.