11 Mayıs 2015 Pazartesi

Sanallaştırma dünyasında ücretsiz olanlar

Konu başlığı ne kadar başarılı bilmedim ama. Bu sefer konumuz bedavalar sanal ortamı nasıl daha iyi ve etkin yönetiriz ama bedava olarak. Bedava deyince hemen gözleri parlıyor değilmi kişinin. Bedava da hep bir ama vardır bunun hatırlatmasını yapmadan geçmeyelim. Konular ve bedava ürünler için bir kategori olayı yapmayı düşünmüyorum aklıma geldikçe ekleyeceğim ve link vereceğim bilginize :) Eğer burada olmasını istediğiniz bedava şu ürün var ekleyelim derseniz iletişim bölümünden bana ulaşınız lütfen.



VeeamZIP
Sanallaştırma ile uğraşıp ta Veeam Backup yazılımını duymayan yoktur sanırım adamlar iyi reklam yapıyorlar, bu firmanın VeeamZIP diye bir ürünü var arkadaşlar sanallaştırma ortamınızdan yedek alıp sıkıştırma yaparak saklamanıza olanak sağlar. Tabiki standart ent. vb sürümleri ile karşılaştırmak mantıklı olmaz. Ama maliyetleri biraz kısmak ve bir nebzede olsa aklımda yedek ile ilgili sıkıntı olması diyorsanız VeeamZIP size göre siteden üye olarak download edebilirsiniz. Bu arada eski adı VeeamZIP yeni adı Veeam Backup Free Edition v8 veeam sitesinden hesap açtığınızda size verilen free key kullanmanız yeterli.


VeeamONE
Bu ürünü duyan belki fazla yoktur ama çok güzel ve size çok iyi ve sağlam veriler aktaran bir yazılım diyebilirim. Ne işe yarar derseniz. Kurduğunuz sanallaştırma ortamındaki tüm sanal ve fiziki serverler den sağlık, hız, yük, durum, ikaz, hata, uyarı vb benzeri bir çok veriyi sizin için alır depolar ve sizin  vereceğiniz uyarı sistemi ile otomatik olarak size bildirim yapar ve raporlar. Kısaca sanallaştırma ortamınızda ne olup ne bittiğini size bildirir.Ve sizin bu bildirimlere göre sanallaştırma ortamınızı daha rahat ve stabil çalıştırmanıza olanak sağlar. Programın ismi VeaamONE Free. Şu adresten donwload edebilirsiniz. 


VMware OS Optimization Tool
Bu tool size vmware ortamınız içinde Horizon View varsa yani VDI ( Virtual Desktop Infrastructure - Sanal Masaüstü Altyapısı ) ortamlarınız da çalışan işletim sistemleriniz ( Windows 7/8/2008/2012 ) için geliştirilmiş optimizasyon tooldur. Şöyle biraz açar isek konuyu uzak masa üstünde gerekli olmayan profiller veya servisleri otomatik olarak register ile oynayarak ve bunlar için hazır profiller sunan bir yazılım. VDI ortamlarınız için çok güzel sonuçlar almanıza olanak sağlayan mimi bir tool. Buradan download edebilirsiniz.


RVTools
Var olan sanallaştırma ortamınız için hızlı bir envanter oluşturmak ve mini bir durum raporu almak isterseniz bu tool tam size göre küçük ve hızlı bir mini rapor tool da diyebiliriz. Buradan download edebilirsiniz. 








vSphere Mini Monitor 
Adı üstünde bu minik tool size vSphere ortamınızdaki olan belli başlı olayları bildiren bir yazılım belli başlı dediğim deki başlıklar şunlar arkadaşlar, yukarıda ki resim olarak başlıkları görebilirsiniz. Buradan da download edebilirsiniz.


Starwind
2 Adet host' unuz varsa ve storage olarak ISCSI yapısı kullanacaksanız ve storage için ciddi bir bütçeye sahip değilseniz yada test ortamı kurup denemeler yapmak istiyorsanız size windwos tabanlı bir storage yazılımı olan Starwind free edition  kullanmanızı tavsiye ederim. Buradan download edebilirsiniz. 




Nakivo Free Edition

Nakivo Backup adı üstünde bir yedekleme yazılımı ama sadece vmware için bunu belirtelim. Sanal makinelerinizin full yedeğini alıp güvenle saklamanızı ve yeniden ihtiyaç duyduğunuzda restore etmenizi sağlayan bir yazılımı. Buradan download edebilirsiniz. Donwload adresinde detaylı kullanım ve ücretli versiyonu ile arasındaki farkları görebilirsiniz.


Virtual Health Monitor yani VM Turbo
Yine veeam gibi bu arkdaşlarında reklamı baya güçlü. Yaptığı iş ise sanallaştırma ortamınızı raporlamak size bilgi vermek ve uyarmak. Appliance olarak kurulumu gayet kolay olarak eklemesi ise bir avantaj. Buradan download edebilirsiniz. 







Trilead VM Explorer 

Bu yazılımda hem vmware hemde hyper-v sanallaştırma ortamlarından yedek almanızı sağlayan  bir yazılım free ve paid versiyonları var tabii ki aradaki kısıtlamaları göz önünde bulundurarak yedekleme yapınızı kurmanızı tavsiye ederim. Buradan download edebilirsiniz.







Veeam Endpoint Backup
Aslında bu ürürünn genel anlamda sanallaştırma ortamınızla ilgisi hem var hem yok. Yok olan kısımından bahsedeyim önce bu yazılım bir çok kişinin bildiği sistemin komple yedeğini alan ücretli yazılımların karşısına ücretsiz olarak çıkan bir yazılım. Kısaca iş yeri yada evdeki PC / Laptop cihazlarınızın bire bir yedeğini alarak ilerdeki oluşabilecek sistem çokmesi virüs ve benzeri gibi bir durumda yedeğinizden işlemleri geri alarak çalışmaya devam etmenizi sağlayan bir yazılım.
Sanallaştırma ile ilgili olan bölümü ise şu yedeği PC/Laptop aldınız ama laptop veya pc de donanımsal bir arıza var ve sizin aktif çalışmanız gerekiyor eğer ortamınızda bir Veeam Backup Server ( Free olmayan ) var ise oraya bu yedeği tanıtıp sanallaştırma ortamınız da kişinin çalışmasına olanak sağlayabilirsiniz. Son bir bilgi daha iyi bir converter olarak ta kullanabilirsiniz. Yani fizikselden sanala çevirme işleminde de gayet başarılıdır.
Buradan download edebilirsiniz. Bu arada güzel bir yazılımdır tavsiyemdir aktif şekilde kullanabilirsiniz.




vCenter Support Assistant
VMware ortamınızda oluşan bir durum için size hızlı bir şekilde hatanın nereden kaynaklandığını  bulabilmek ve buna göre çözüm üretebilmek için VMware firması tarafında appliance (ova paketi) olarak hazırlanan bir yazılımı. Daha etkin ve kısa bir sürede destek almanızı sağlayacak bir yazılım diyelim. Buradan download edebilirsiniz. 




PowerShell Plus
PowerShell Vmware yada Hyper-V yada sadece server ve vm yapınızı CLI ( Command-line interface ) ile yönetmenize olanak sağlayan ve bir çok komutu size hazır şekilde sunan ve yeni yönetim komutlarınızı hızlı bir şekilde oluşturmanıza olanak veren güzel bir yazılım. Ben CLI kullanmayı seviyorum ve sürekli olarak CLI her işimi hal ediyorum diyenlerdenseniz tam size göre bir yazılım. Buradan download edebilirsiniz.





VDI calculator
Bu yazılım VDI hesaplaması yaparken sizin server yapınız için nasıl bir donanım yapmanız lazım gerekenleri size söylüyor. Java tabanlı bir yazılım ve tavsiyem java 7 ile çalıştırın. Java 8 ile güvenlik ayarları yüzünden aktif çalışmıyor bilginize. Buradan download edebilirsiniz.









ESXi-Customizer
ESXI kuruyorsunuz ve kurulumda ethernet kartınızı tanımıyor size kurulum iso dosyanızı özelleştirmenize (.vib) iso dosyanız içine driver dosyanızı eklemenize kısaca custom iso oluşturmanıza olanak sağlayan bir yazılım. Buradan download edebilirsiniz. Ayrıca burada da benim hazırladığım bir kullanım videosu mevcut.







SSH Secure Shell Client
Putty gibi ssh yazılımı ama bilemiyorum putty bana çok iyi bir yazılım gibi gelmiyor o yüzden SSH secure Shell daha çok özelliklere sahip ve kullanımı daha rahat gibi geliyor bana tavsiyemdir. Buradan download edebilirsiniz.










Dia
Tamamen ücretsiz bir ne diyeyim bir diyagram tasarım yazılımı, network yada server yapınızı tanımlayabileceğiniz çizimlerle ve şekiller ile daha rahat anlatım yapabilmenize olanak sağlayan bir ücretsiz yazılım. Buradan download edebilirsiniz. Kullanımı oldukça basittir ve çok işinize yaracağına eminim.





Stencil

Bir sunum iyi olmadığı için değil güzel süslenmediği için tam olarak anlatılamaz. Buradaki stencil ekleri microsoft visio yazılımına eklenerek ister sunum ister network ve sistem yapınızın haritasını çıkarmak için kullanın çok işinize yaracaktır. Görsellik artık hayatımızın kaçınılmazı ayrıca dokümantasyon içinde bire bir. Aşağıdaki linkler umarım işinize yarar.

4 yorum:

  1. Ellerinize sağlık çok harika bir paylaşım olmuş. Bu bilgileri ve yazıları yazıp buralara koyabilmekte başlı başına bir iş tekrardan teşekkür ediyorum size.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler.