2 Ocak 2024 Salı

2023 e bir iki söz ve yeni başlangıç 2024


Merhaba ve kısaca bakalım aklımda kalanlar ile;
2023 yılı kendi adıma güzel şeylerin olmasını umduğum bir yıl olarak başladı ama hiçte istediğim gibi gitmedi. Yılın ilk ayı gayet güzeldi yeni kişiler ile tanıştım memleketimde sonra İstanbula yaşadığım yere döndüm ama 6 Şubat 2023 tarihinde sabah çalan telefon da deprem oldğunu ama iyi olduklarını iletmeye çalışan babam idi. Sanırım o telefondan sonra Haziran ayına kadar bende durumlar kötü oldu ailemi deprem alanından al buraya istanbul' a getir sonrasında düzen kurmaya çalış iş hayat maddi süreçler derken haziranda ailemi yeniden memleketime (Kahramanmaraş) taşı orada düzen kurmaları için destek ol vb gibi süreçlerde elimden geleni yaptım çok şükür ailemde can kaybı yoktu ama bir çok mahalle arkadaşımı bir çok lise arkadaşımı bir çok sevdiğim kişiyide toprağa vermek zorunda kaldım. 

Tamam kötü bir süreç' ti ama hayatta bir yandan devam ediyor çalışmanız lazım ve yeni sürece istemsiz' de olsa çok hızlıca adapte olmanız gerekiyor. Bu arada iş yerimde benim için yeni bir süreç olan  devops ve redhat openshift ile tanıştım poc süreci test süreci şimdi ise prod ortamın yönetim süreci derken faz 1 olarak mikroservis mimarisini ve çevresinde olan süreçleri öğrenme ve kendimi geliştirme sürecinde buldum kendimi gerçi bu süreç deprem' den ve sonrasındaki süreçlerde öğrenmeye daha fazla odaklanmamı ve azda olsa kafamı ve ruhumu depremden uzaklaştırmam konmusunda yardımcı oldu diyebilirim.

Bu süreçte bir tane site ve onun altında bir çok subdomain kurdum bunların amacı bilgimi paylşamanın yanı sıra kayıt altına alarak kendim içinde bir bilgi kaynağı oluşturmak umarım sizlere faydasıda olur ben kendi adıma çok fayda elde ettiğimi söyleyebilirim.

Ana sitemiz : www.1w2.net
Ana subdomain  : https://notes.1w2.net
Kubernetes ile ilgili notlarım : https://k8s.1w2.net
Redhat OpenShift ile ilgili notlarım : https://ocp.1w2.net
VMware ICM ile ilgili notlarım : https://icm.1w2.net
Devops ile ilgili notlarım : https://devops.1w2.net
Security ile iligli notlarım : https://security.1w2.net

Sitede ve alt sitelerde bilgiler var ve zaman buldukça güncellemeler yapılacaktır tavisyem takip etmenizdir.
Bu süreçte Yotube kanalımı çok ihmal ettiğimi biliyorum ama video olayı çok zahmetli bir süreç bana göre ama seviyorum da yeniden daha fazla bilginin içerdiği videolar gelecek diye umuyorum bakalım zaman ne gösterecek bana. 

Bir çok teknolojik olay oldu 2023 yılı içinde bir kaçına kendimce değinmek istiyorum. En önemlisi bana göre yapay zeka bu duruma ve sürece ne kadar güvenilir yada ne kadar işimizin içine alabiliriz bilemiyorum. Bildiğim ise hiç durmaksızın hayatımıza giriyor ve kötü bir durumda değil burada kişiler kendi işleri için olan alanda bunu nasıl kullacaklarını bence bir an öcne öğrenmeliler; yoksa bu promter enginering dediğimiz yapay zekaya doğru soruları sorma becerisi çok çok önemli işinizin ve kariyerinizin devamı için çok fayada sağlayacağı kesin eğer öğrenmez yada geliştiremez ise bu durumuda başka akriyer yollarını sizi zorlalabilir.

Broadcom VMware firmasını satın aldı ve ilk iki icratı hem son kullancıyı hemde ürün satan distribitür yada alt bayileri memnun etmeyen durumdu bunlar yeni lisans modeli ve yeni sözleşmeler :) Ben olaya şöyle bakarsanız daha iyi olur düşüncesindeyim. Broadcom ticari bir frma ve VMware satın almasında en büyük etken daha falza maddi kazanç elde edebilmek piyasa hakimi ve kendi alanında uzman olan VMware bu durum göz önüne aldındığında doğru bir tercih. Bu yüzden iyi ve karlı bir yatırım bu yatırımında para kazanabilmesi için gerek lisans modeli gerek ürün gamı ki ürün gamında end user bölümünü satmayı düşündüğü gibi söylentiler var sadece datacenter odaklı yazılım ve süreçler diyebiliriz ve son olarakta bayilik sisteminde yeni sözleşmeler yapabilmek ve istediği gibi yönetebilmek için yeni sözleşme ve yeni kurallar diyelim. E tabiki bu durumlar ülkeler bazında değişimler ve süreçler çıkarabilir alternatif ürünlere yönelim yada ürün gruplarına yeni kullanıcaıların eklenmesi diğer sanallaştırma yazılımlarının Türkiye genelinde daha etkin olmasını sağlamak bekliyor olabilir bizleri bakalım 2024 içinde bunları göreceğiz.

Aklımdakiler şimdilik bu kadar blog yazmayıda özlemişim bu arada ;) bakacazz 2024 bize neler getirecek tahmin etmek şimdiden zor ama blog yazımı okuyan herkese 2024 yılı huzur, sağlık, mutluluk, aşk ve para getirsin. İyi yıllar dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.