14 Aralık 2021 Salı

VMware Project Capitola

VMware Project Capitola
VMworld 2021 de bahsedilen ve bana göre önemli konulardan birisi ”VMware Project Capitola” bu proje RAM yönetimi ile ilgili kısaca. Detayları daha tam belli değil ama açıklandığı kadarı le sizlere ön bilgi vermek istiyorum.

RAM ‘ ın önemi daha fazla artıyor. Bundan birkaç yıl önce hatırlarsınız RAM hızları disklerden ( IDE - SATA - SSD ) daha hızlı idi ama yeni seri diskler ( SSD - NVME ) hızları RAM dan hızlı fakat RAM hala yönetim ve erişim hızı olarak çok hızlı bir teknolojiye sahip. Bu alanı tam olarak kullanabilmek RAM içindeki tüm alanlara ( yazmaçlara ) ulaşabilmek amacı için geliştirilen bir proje diyebiliriz. Unutmadan hangi sürümde ne zaman geleceği ile bilgi gelirse sizlerle paylaşayım.

Hemen hızlıca bir anlatım yapayım 3 çeşit RAM tipimiz var

Tier 1 – DRAM – En performanslı RAM , en maliyetli olanı.
Tier 2 – PMEM – DRAM'den daha düşük performanslı, ancak çok daha uygun maliyetli yüksek performans.
Tier 3 – NVMe – POMEM'den daha yavaş, belirli kullanım durumlarında yavaş RAM olarak kullanılabilir.

İşte burada VMware devreye girerek sizin sanal makineleriniz içinde bu katmanlı yapıyı kullanmanıza olanak sağlayacak. DRAM - PMEM - NVMe ve bunu size sununlan yapılar ve seçenekler içinden kullanabileceksiniz.

vSan’ daki Policy tabanlı disk yapısı gibi Policy tabanlı RAM yapısı olarak düşünürseniz aklınızda çok daha rahat oturacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.