10 Mart 2016 Perşembe

VMware NSX nedir.? VMware NSX Deploy.

VMware NSX nedir.? VMware NSX Deploy.

Merhaba; aslında yüzde yüz testlerini yapmadan bu makaleyi yazmak ne kadar iyi bilemiyorum ama sizlere VMware NSX ürününün ne olduğunu size ve firmanıza ne gibi faydaları olacağını elimden geldiğince ve dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.



Nedir?

Bilişim sektörü içinde olan veya uzaktan yakında ilgisi olan birçok kişi bulut ve sanallaştırma hakkında az veya çok bilgiye sahip kısaca yeniden hatırlatacak olur isek eğer. Sizlerin server odası yada Data Center’ iniz de çalışan bir çok farklı marka ve modeldeki yapıya bakmadan fiziki server makinelerinizin belirli bir yazılım sayesinde ( vSphere ) sanallaştırma yapılarak yani fiziki yapının sanal hale getirilmesi değil miydi bu yapı içerisinde temelde 4 ana fiziki ortam sanallaştırılıyordu değil mi neydi bunlar hatırlayalım;

1. CPU ( İşlemci )
2. HDD ( Harddisk )
3. RAM ( Rem )
4. ETH ( Ethernet Kartı ) 

Ve bu durumlar yani sanallaştırma ortamı bize müthiş olanaklar sağlıyordu. Örneğin çok hızlı şekilde server sistemler kurabiliyor, test ortamlarımız için hızlı bir şekilde var olan yapının kopyasını izole bir ortama çok hızlı bir şekilde alabiliyor, yedekleme veya belirli tool yardımları ile gün içinde server down olma durumunda birkaç işlem ve çok kısa sürelerde sistemi tekrardan online yapabiliyor vb gibi bir çok özelliği güzel ve iyi özelliği biz bilişimcilerin hayatına girdirdi. İşte bu güzelliklerin artık sizin bilişim altyapınızda var olan ve aktif şekilde kullandığınız;

Switch – Router – VPN – Firewall

cihazlarında yine belirli bir yazılım ile sanallaştıran bir yapıdır, yukarıda yazdığım sanal server yapılarındaki gibi, bir switch, firewall, router gibi cihazları sizin sever odanız yada Data Center yapınızda otomatik olarak kurmak ayarlarını veya kuruduğunuz network ile aynı anda yada ayrı olarak ayarlamak, komple network yapınızı birkaç tuş ile yedeklemek ve problem olduğunda anında tekrardan restore edebilmek gibi bir çok özelliğe sahip olan bir yapıdır. Kısa bir anlatım olarak isteyenler için ise;

Sanallaştırma katmanı = Virtualization Layer ( Resim : esxi )
Fiziki Network katmanı = Virtualization Network Layer  ( Resim : nsx )

Diyebiliriz.

Bana göre sanallaştırma dünyasında lider olan firma VMware ( çeşitli tartışmalar hala mevcut ama neyse J ) firmanın sanallaştırma teknolojilerine eklediği yeni ürün olarak NSX diyebiliriz aslında bayadır gündem de ve bazı firmalar aktif kullanılıyor ama hala public download seviyesinde bir ürün değil, bildiğim sadece belirli düzeydeki VMware partnerler down edip test edebiliyor yada isteyen firmalara konumlandırabiliyorlar.

Ben bu makalede sizlerin bir noktaya dikkatinizi çekmeye çalışacağım ben kendimi çok iyi bir network uzmanı olarak görmesem de biraz bilgim vardır. VMware NSX ile ilgili birkaç mini bilgi aktarayım istiyorum sizlere;
VMware NSX kesinlikle bir VLAN yapısı “değildir” karıştırmayınız birisi sanal bir network ortamı sunar birisisi fiziki ortamınızdaki network yapılarını ayırmak için kullanılan yapıdır. VMware NSX içinde VLAN mantığı mevcuttur ve adı VXLAN olarak geçer. 

VMware NSX var olan fiziki network yapınızdan ayrı olarak kurulduğu ve yapılandırıldığı ortamda kurulum ve konfigürasyon aşamasında size ek bir problem ya da durum çıkarmaz. Ve devreye almadan sistemi test edebilirsiniz.
VMware NSX sizin kurduğunuz bir çok VPN – Firewall – Switch ( sanal olarak ) anında clone alma yedeğini alma silme gibi bir çok işlemi size birkaç tık ile yapmanıza olanak sağlar. Tabi ki VPN – Firewall – Switch  gibi sanal cihazların içinde yaptığınız ayarlamalar içinde geçerlidir.
VMware NSX test ve kısa süreli işlemleriniz için sanal serverleriniz için çok güzel için firewall switch vb gibi ortamların olduğu izole sanal networkler oluşturmanızı sağlar.

VMware NSX policy tabanlı kurallar oluşturabilirsiniz buda eğer yedekli yapılar yada belirli performans vb gibi ayarları yapmanıza olanak sağladığı için size stabil ite ve esneklik sunmaktadır.

Deploy:
Sanırım konu anlaşılmıştır. Bundan sonra VMware NSX kurulumu ile ilgili olarak biraz anlatım yapmak gerekiyor diyor düşünüyorum. Aslında VMware NSX kurulumu çok basite indirgenmiş durumda OVA dosyasının vSphere Client ya da vSphere Web Client aracılığı ili file menüsünden import tıklayarak seçip ok dediğimizde ilk ekran olarak aşağıdaki resim ( install-01 ) geliyor.


Buradan ova file seçip next tıklıyoruz. Sonrasında karşımızda install-02 resmi geliyor.



Üsteki ekran bize seçtiğimiz OVA ( aplliance ) adını sanını J ürünün ne olduğunu versiyonu, hangi üreticiye ait olduğunu, yayıncını kim olduğunu thin ve thick disk yapılarında storage üzerinde ne kadar alan kaplayacağı hakkında bilgiler içeren ekrandır Next diyoruz ve sonraki ekrana geçiyoruz.


Standart Lisans anlaşması tüm şartları Accept deyip kabul ediyoruz ve sonrasında Next diyerek sonraki ekrana geçiyoruz. ( resim : install-03 )




install-04 - install-05 - install-06 resimlerinde görüldüğü gibi ilk olarak hangi datacenter’ e yüklenecek sonrasında hani esxi host üzerinde yüklenecek ve son olarak ta hangi storage üzerine yükleme yapılacak bu yerler sırasıyla seçilerek Next tıklanır.


Deploy edilen OVA file yani yeni guest (sanal makine ) kullanacağı network seçiliyor yapınızda hangi vSS veya vDS hangisini kullanıyor iseniz seçip Next tıklıyoruz. Resim: install-07


Bu ekran ilk olarak guest ( sanal makine ) admin için password ataması sonrasında CLI mode için password ataması ve sırasıyla Guest Hostname sanal makenin IP adresi ne olacaksa onu yazıyoruz ve Netmask ve Gateway adreslerini yazarak Next tıklıyoruz. Resim : install-08

Son olarak ekranda DNS ve NTP bilgilerini girerek Finish tıklıyoruz. Resim : install-09 Ve bu şekilde kurulum ( OVA deploy ) işlemini bitirmiş oluyoruz.
Deploy işlemi bittikten sonra ile olarak sanal makine açılacak ve web ara yüzünden login olarak ilk girişi sağlayabilirsiniz. Kurulumda atadığınız ip adresi ile login olabilirsiniz. Resimler aşağıda resim : login-01 ve login-02


Sizlere son olarak bir ekran daha ekleyerek makalemi bitirmek istiyorum resim : VMware-NSX bu ekran deploy bittikten sonra vSphere client ekranından VMware NSX ürününüz için install ve yönetim izleme yapmanızı sağlayacak ekranın giriş ekranıdır. Artık VMware NSX e sahipsiniz hayırlı olsun..


Cahit YOLAÇAN
@cyolacan

1 yorum:

Yorumunuz için teşekkürler.