24 Haziran 2014 Salı

Vmware ve Hyper-v ( vmware vs hyper-v ) karşılaştırması.

Merhaba bu konu üzerine uzun uzaya yazayım mı yoksa vazgeçeyim mi diye çok düşündüm arkadaşlar. Bakalım yazımız bizi nerelere götürecek. Hangi konudan bahsedeceğiz derseniz eğer vmware ve hyper-v ile ilgili karşılaştırmalar yapacağız ve sonuçta hangi sanallaştırma ürününe yatırım yapmalıyız sorusuna cevap bulmaya çalışacağız. Umarız başarılı oluruz. Konular ile ilgili olarak bir kaç başlık altında numaralandırarak yazacağım.

1. Sanallaştırma konusunda lider ve yenilikçi ?
Sanallaştırma diyerek dünya genelinden bahsedecek olursak ilk akla gelen firma vmware. Neden ya ben öyle düşünmüyorum diyenler olabilir ama bu bir gerçek vmware firmasının iş kolu olarak tek var olduğu alan sanallaştırma. Yani adamlar sadece odaklanıp geliştirdikleri tek ürün sanallaştırma. Tamam çeşitli ürün grupları mevcut server, storage, network vb gibi alanlarda da ürünleri var ama hepsi bu alanların sanallaştırma ile ilgili çalışmalar içindeler. Yani microsoft hyper-v gibi işletim sistemi, server işletim sistemi, office yazılımı, veritabanı yazılımı, mail yazılımı gibi gruplara ayrılmış bir yapısı yok. İşleri sadece ve sadece sanallaştırma. Ve bu alanda vmotion – storage vmotion – ha – ft – drs – dpm vb gibi bir çok sanallaştırma teknolojisine kazandırdıkları teknolojiler mevcut. Ve yakın zamanda vsan - nsx gibi yeni teknolojileri hayatımıza getirecekler ( ki vsan 5.5 İle geldi bile ) yani yenilik olarak ta yerlerinde durmuyorlar ve sürekli olarak sanallaştırma teknolojisi üzerine, iş ortakları ile sanallaştırma teknolojisini geliştirmeye devam ediyorlar. Bana göre kopyacı zihniyet değiller. :) Hyper-v olarak bakacak olur isek microsoft' un daha önceki yaptığı gibi apple dan alıp windows olarak çıkarttığı ürün mantığı gibi bu seferde pazarda söz sahibi olabilmek ve para kazanabilmek için vmware' den alıp klonlayıp hyper-v olarak karşımıza çıkarıyor işin özü bana göre böyle. :)


2. Kanıtlanmış sanallaştırma çözümü ?
Eğer tek bir sanallaştırma yapısı üzerinde, kritik iş sunucularımı, uygulama sunucularımı, hatta tüm datacenterimi sanallaştıracağım dediğiniz zaman size komple çözüm sunan tek firma var buda vmware. Bunu nasıl söyleyebiliyorsunuz derseniz eğer. En son yapılan araştırmalara bakacak olur isek kısa bilgilendirme aşağıda ;

  • Fortune 100 şirketlerinin %99
  • Fortune 500 şirketlerinin %99
  • Fortune Global 100 şirketlerinin %100
  • Fortune Global 500 şirketlerinin %99

aktif şekilde vmware ürününü kullanıyor. Yani yukarıdaki listede bulunan firmaların isimlerini tek tek yazmaktansa böyle bir grubun içinde yer alan firmaların bilişim altyapısına ne kadar önem verdiğini ve buna bağlı olarak ne kadar yatırım yaptığının düşünecek olursak herşey belli olur. Ayrıca Şubat 2014 de Spiceworks Market View verilerine göre küçük ve orta ökçekli ( 1000 civarı çalışanı olan ) firmalarında %77 sinde vmware ürünleri kullanılıyor ise. Son bilgi ise vmware 2001 yılında ilk ürünü olan ESX 1.0 versiyonu ile çalışmalara başlamış ve o yıllarda oracle ve ibm gibi firmarla ortak çalışmalar içinde bulunmuş destek ve kabul görmüş ayrıca, günümüze kadar sürekli olarak kendini ve sanallaştırma teknolojisini yenilemiştir. En son versiyonu 5.5.U1 olarak söyleyebiliriz microsoft ise 2009 yılı ile bu pazara girmiş daha yeni yeni büyüyen hatta emekleyen bir çocuk gözü ile bakabiliriz. Yukarıda ki verilere bakarak kanıtlanmış sanallaştırma çözümü olarak vmware demek çokta yanlış olmaz. ( tabii yine bana göre )



3. En iyi sanallaştıma mimarisi kimde ?

Olaya şu açıdan bakarak giriş yapmak istiyorum tüm dünya genelinde aktif çalışan uygulama sunucusu vb gibi uygulamaları çalıştıran ve internet' e açılan sunucuların işletim sistemleri nedir diye düşünürsek % 67 si linux/unix tabanlı server' ler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ne alakası var derseniz linux/unix mimarisindeki güvenlik stabilite ve sağlamlık vmware esxi içinde de var çünkü tabanı linux/unix ile kodlanmıştır. Ayrıca bare-metal yani zeminde ( donanım ile yazılım arasında ) hiç bir işeletim sistemi yapısı olmadan direkt olarak kurulan bir sanallaştırma katmanı ile, sunucu kurulumu yapılıp hizmetler menüsünden hyper-v seçilip aktif edilen ve bir restart' tan sonra siyah ekrana düşen ( kısaca explorer.exe' yi kapatan ) ve bende bare-metal bir ürünüm diyen bir yapı ile güvenlik stabilite ve sağlamlık bakımlarından aynı olmaları bana göre imkansız yinede olur mu olur derseniz karar size ait. Kurulum dosyaları olarak ESXI server şu anda 200 MB civarı gibi bir alanla diske kurulurken hatta abartıp 4 veya 8 gb ( usb 3.0 ) flash diske bile kurabilirsiniz ve karşısında ise 5 gb gibi bir kurulum yapıldıktan sonra servis ile aktif edilen bir yapının aynı performansta ve güçte olması beklenemez. Bare-metal yapının en büyük sağladığı güzellik ise şudur sanallaştırma katmanı ile donanım arasında bir yapı bulunmadığı için ( işletim sistemi örnek windows server ) virüs vb gibi sisteme zarar verebilecek yapılardan' da sisteminizi olabildiğince uzak tutmanıza olanak sağlar. Ek olarak yapınıza göre tabiki değişiklik gösterecektir büyükseniz sizler için çok önemli notka güncelleme; güncellemede host makinelerin sizden restart istemesi küçükseniz 2-3 host var ise problem etmezsiniz ama 100 host ve bunların üzerinde 250 – 300 arası vm varsa sizin güncellemede hostlarınızı restart etmeniz çok sıkınıtılı bir süreç çıkaracaktır karşınıza. Ve kullandıkça karşınıza çıkabilecek bir çok problemle karşılaşmadan direkt olarak sanallaştırma mimarisi tam oturmuş ve bunu kanıtlamış firma ile devam etmek bana göre daha mantıklı bir harekettir. Yani = vmware. :)





4. Ekosistem

Tamam bu konuda microsoft önde. :) Bunu yazıyorum çünkü daha önceden böyleydi ama artık vmware o konuada microsoft' u yakalamış durumda. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şu ekosistemden kastım microsoft firmasının çeşitli ürünleri üzerine ( xbox, office, mobil dünya ) dünya genelinde veya ülkeler bazında yaptığı tanıtımlar seminerler ayrıca uzman kullanıcıların bu konularda önemle özenle hazırlanan blog, video, eğitim metaryalleri firmanın ürünlerinin bir bakıma ekosistemini oluşturuyor. Yine ek olarak iki firmanın var oldukları pazarlardaki iş ortakları ile ortak çalışmalarıda bu ekosisteme büyük katkılar sağlıyor. Vmware bu konuda bir çoğunuz biliyordur emc ile storage konusunda cisco ile network konusunda birlikte çalıştığını hatta VCE markası ( v=vmware c=cisco e=emc ) adı altında komple çözümler sunduğunu biliyorsunuzdur buda çalıştığı iş ortakları ile uyumlu bir ekosistem geliştirdiğinin en büyük göstergelerinden birisidir. Yine yukarıda bahsettiğim vsan ve nsx teknolojilerinin temelinde ise bu güçlü iş ortakları ile yapılan ortak çalışmaların eseridir. Yine bu sitede bulunma sebebiniz araştırma tabii ki ne kadar ben başarılıyım bilemiyorum ama yine uzman kişiler olarak sizlere blog, video ve eğitim materyalleri konusunda yardımcı olmaya ekosistemi geliştirmeye çalışıyoruz. Kısaca artık bizde vmware ekosistemi için elimizden geleni yapıyoruz. Geçenlerde yine bu blogta yazdığım gibi vforum 2014 istanbul gibi forumlarlada vmware siz değerli müşteri ile ekosistemi içinde yer alan bir çok firmayı ve teknolojisini sizlerle buluşturdu. Bu tür etkinliklerle de vmware güçlü bir ekosisteme sahip olduğunu kanıtlıyor. Unutmadan ülkeler bazında vmug yani kullanıcı gruplarının organizasyonlarında ön plana çıkarılmasında vmware forumlarında aktif olarak kullanıcıların kendi dillerinde destek olunması da bu ekosisteme katkılar ve güzellikler eklemektedir.





5. Lisans

Sanırım yazının en başından beri beklediğiniz başlık burası olabilir. Çünkü Türkiyede microsoft tarafından mı yoksa çözüm ortakları tarfından mı bilerek mi yada bilmeyerek mi satış stratejisi olarak kendiliğinden belirlenen microsoft server 2012 r2 standart versiyon hyper-v üzerindeki 2 sanal makine vm lisansı ücretsiz veya server 2012 r2 datacenter versiyon al sınırsız vm kur istediğin gibi kullan mantığı gelişmiş durumdadır, burada çok hataya düşersiniz. Sizlere şöyle sorayım microsoft bugüne kadar hangi yazılımını ücretsiz olarak firmalara vermiş kullansın diye ben hatırlamıyorum. Yanlış bilgilendirme yada tam bilgilendirmeme ile ortaya çıkan durumdur bana göre yada kasıtlı olarak pazarlama taktiğidir hyper-v free ( ücretsizdir ) mantığı güdülüyor. Bu hiç doğru değil. Şimdi karşılaştırmalara bakalım.



Senaryo 1

Tek bir host (fiziki server) üzerinde windows server 2012 r2 standart versiyonla kuracağınız hyper-v ile birlikte gelen 2 adet sever 2008 vm ( sanal makine ) ile birlikte bunun ücreti ortalama 950 ile 1250 dolar arasında değişiklik gösterir. Yani aldığınız hyper-v ( hypervisor ) için ücret öder ama size hediye edilen 2 adet sanal makineye ücret ödemezsiniz. 
Bu karşılık olarak vmware de ise hypervisor için ücret ödemeden ESXI download edip tek bir adet host ( fiziki server ) yükleyip yönetim olarak ise vsphere client ile yönetebilirsiniz ki hem hypervizor hemde vsphere client te ücretsizdir.
Evet film burada kopuyor işte vmware size 2 adet server 2008 vm ( sanal makine ) vermiyor ama microsoft verdiği için hyper-v ( hypervizor ) ücretsiz deniliyor. Ödediğniz 950 ile 1250 dolar arasındaki ücret kimin cebinden çıkıyor veya microsoft sizden bu ücreti almadan 2 tane server 2008 vm veriyor mu hayır.



Senaryo 2

Diğer bir konu ise server 2012 r2 datacenter sürümünü ( ek özellikleri ile ) alarak tek bir host üzerine ( fiziki server) üzerine kurulum yaparak üzerine sınırsız vm ( sanal makine ) kurarak ücretsiz kullanabilirsiniz. Ama datacenter versiyonu için ortallama olarak 6000 ile 6500 dolar arasındaki bir ödeme yaparsanız. Ki burada size SVMM ( Sytem Center ) sanal host ve makine yönetimi yazılımı veriliyor mu bu konuda bilgi sahibi değilim. (yazıyı sonu kadar okuyunuz lütfen) 



Yine bu karşılık hypervizor olarak vmware tarafındaki esxi hypervizor için ücret ödemeden kurulum yapar ve üzerinde vsphere client ile yönetime devam edebilirsiniz. Üzerine kuracağınız vm türüne göre linux sürümleri ise ücretsiz veya server 2008 lisans maliyetini ödersiniz. 



Yukarıda ki iki senaryoda da tek bir host ve fiziki bir adet server makineden bahsettik. Şimdi ise 1 den fazla host ve fiziki server yapınız ve bu fiziki yapıların bir merkezi depolama birimi storage ile birleştiğinde ortaya çıkan yapılardan bahsedelim yani kısaca SVMM ve VCENTER yapılarının sizlere getirdiği özelliklerden ve ücretlerden bahsedelim değilmi. Çünkü vmware ve microsoft çözümlerinde vcenter sürümleri ve destekleri teknolojiler olarak ücretlendirmeler farklı farklı özellikler göstermekte tabi ki buda hem vmware tarafında hemde microsoft tarafında ücretlendirmeleri etkileyen etkenlerdir. Buradaki bahsettiğim bir çok güzel ve işe yarayan teknolojilerin bire bir tüm olarak ve en üst sürümlerle karşılaştırma yapan bir web sitesi var arkadaşlar o yüzden birazdan blog yazımı bitireceğim yazının sonundaki notları mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Kısaca hypervizor katmanı microsoft' a göre bunun adı hyper-v ücretsiz değildir aksine vmware tarafında hypervizor katmanı esxi ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Kapanış yazısı olarak ne ekleyeyim bilemedim ama aradaki farkları size daha detaylı gösteren ve tek tek firmaların sitelerinden referans gösteren bir adres ile bitirmek en doğrusu olacaktır diye düşündüm ayrıca yine o siteden aldığım resimler ile de aklınızda bir kaç fikir oluşsun istedim resimler aşağıda. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.





Notlar : 

* Yukarıdaki yazının amacı elimden geldiğince sadece aradaki farkları kendi açımdan değerlendirmektir. 

* Amacım firmanın veya kimsenin ürününe zarar vermek değildir. 

* Eğer benim atladığım veya eksik gördüğünüz bölümler var ise lütfen bana ulaşın gerekli işlemleri yapalım. 

* Lisans konusunda aslında bir microsoft yetkilisi ile iletişime geçsem daha güzel ve detaylı yazı olabilir. 

Umarım herkes için faydalı olmuştur. Bakalım uzun blog denemelerimden ilki nasıl olacak bilemiyorum. :)