22 Ocak 2024 Pazartesi

Broadcom ve VMware


Ne denir bilemiyorum ama başlamakta lazım bu duruma ve gidişe kendimce yazmak ve anlamak, evet bence biz Türkler biraz duyguysal insalarız, doğru giriş sözleri oldumu bilmiyorum ama VMware satın alınması nasıl bir sürece çıkaracak bizleri bilmiyorum. Bende sizler gibi okuyor ve görüyorum ama bakalım neler karşılayacak bizleri.

İlk olarak 61 Milyar dolar parasını vererek satın alan Broadcom' a tebrikler altın yumurtlayan bir firmayı (VMware) bünyesine katarak daha fazla büyüme ve para kazanamak için yapılan güzel bir hamle ve bana göre ticari bir zeka örneği diyebiliriz. Evet bu satın almanın arkasından bir çok durum gelişti benim takip edip okuyabildiğim kadarı ile minik minik ve kısaca notlar ekleyeceğim yazıma.

* Değişime ilk olarak bence son kullanıcı VDI ve buna bağlı ekosisteme artık önceki kadar önem verilemeyeceği haberleri geldi daha çok sunucu sanallaştırma pazarına ve o statüdeki müşterilere odaklanmak istedikleri gündeme geldi.ama bence daha nihayi bir karar açıklanmadı.

* Sonrasında Lisanslama modelleri ve olan ürün gamı içinde değişimler yaparak lisanlama modeli basite indirgenerek iki ürün çıkartıldı, bu konuda bir çok detay var ama kısaca bir giriş seviyesi ürün ve birde gelişmiş üst seviye ürün lisansı oldu olarak düşünmeniz rahat olacak. Paket içerikleri ve desteklenen cpu core adeti, disk kapasitesine göre vsan gibi sınırlamalar getirildi. Yeni detaylara lisans satış ekibinden bilgi alabilirsiniz. :)

* Bu lisanslama modeli güzel ve yeni dediler ve yıllık olarak artık para ödeyeceksiniz yani cloud hizmeti alır gibi düşünebilirsiniz aldığınız lisansı support paketiniz olsada / olmasada kullanmaya yıl bittiğinde yada süreniz bittiğinde kullanamayacaksınız.

* Sonra müşteri tarafını bir ara bırakıp VMware firmasının ekosistemi içinde yer alan tüm distribitör, bayi, alt bayi vb gibi sistemde bir kural getirerek yıllık 500 bin dolar altında VMmare ürünü satıyor iseniz sizi sistemden çıkardılar ve yeni kural bu rakamın üzerinde satabilmeniz yoksa artık bayilik ve satış yok demek.

* Bunun yanı sıra 2000' in biraz üstünde firmaya yakın dünya genelindeki Enterprise seviyedeki VMware müşterileri artık siz ara bayi, ara satıcı vb ile değil benle muhattap olacaksınız diyerek müşterileri direkt olarak kendine bağladı.

* VMware firması içindeki bir kaç birimi birleştirerek çalışan sayısında 2024 içinde değişimler ( azalmalar ) bekleniyor. Ki satın almadan sonra 1300 kişiye iş çıkışı emaili gitmiş devamıda bekleniyor.

* VMware Nisan 2024 de VMware bulut hizmetleri sistemini kapatacak yada ciddi alımlar yapan firma değilseniz artık sizinle iş ortaklığı yapmayacak. Davet sistemi ile cloud hizmetlerine devam eden firmalar olabilecek ama bu firmalar neye göre seçilecek daha belli değil.

* Reddit e bir çok başlık var arama yaparak bulabilirsiniz, bir çok kişinin aktif gerek POC gerek DEMO gerek minik PROD ortamında kullandığı ve yıllarca free olarak verilen ESXI artık free olmayacak deniyor hatta müşteri portallarında donwload artık trial olarak değişmiş olarak resimler paylaşılmış durumda. Bakalaım süreç içinde daha neler olacak

Genel olarak bu kadar bilgi sonunda ise benim kişisel ve sanırım okuduğum yazılar ve altındaki yorumlara bakarak benim yorumlarım bu şekilde gelişti. Bu broadcom satın alması sonrasında yapılanların var olan müşterilerin ve yeni müşteleri adaylarının hiç hoşuna gitmeyecek durumlar çıkaracak gibi. Zaten broadcom' un daha önceden satın alma yaptığı symantec firması ve sonrasıdnaki symantec müşterilerini mağdur etmesi gibi durumlardan dolayı davaları devam ederken, yukarıdaki kararlar sonrasında akılda bir çok soru oluşturmaya devam ediyor, bu sorulara genel manada bakarsak;

* free esxi devam edecek mi ?
* bir alternatif düşünmelimiyiz ? proxmox veya microcloud gibi veya hyper-v ?
* büyük firmalar değişim ister ise ne kadar süre olacak ve buna destek sağlanacak mı ?
* bayi sisteminde bir çok firma çıkacağı için fiyatlar ve lisanlamaların maliyetleri ne olacak ?
* son kullanıcı tarafı VDI ekosisteminin durumu ne olacak ?
* lisanslama modeli istenilen etkiyi yaratmaz ise ne olacak ?
* cloud firmaları için davet sistemi kullanılacak açıklaması var hangi şartlar ile davet edilecekler ?
* verilen tarih aralıkları kısa lisanlama yapamyan veya siparişi geçiken firmalar neler yapacak ?

Benim aklıma ilk gelen sorular bunlar sizde yazablirsiniz yorumlara. Umarım azda olsa kafanızda durumlar ile genel bir bilgi olmasını sağlamışımdır çünkü şu aralar baya bir değişim ve bilgi durumu var evet her şeyi zaman gösterecek çünkü satın almalar ve sonrasında gelişen durumlar her zaman daha iyi olması hedeflenerek yapılır ama sonuçlar her zaman istediği gibi gider yada gitmeyebilir.

Firma sahibi, danışman, destek personeli olarak bence bilmelisiniz ki; Open Source olan bir dünyada firmaların büyüklüklerine göre hiç merak edilecek bir konu değil çünkü her şeyin her zaman bir alternatifi ve kabul edilebilirlik seviyesi durumu vardır. Karar sizlere ait, iyi bakın kendinize, iyi çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.