23 Ağustos 2023 Çarşamba

vSphere+ ve vSphere 8 Update 2 ile gelen yenilikler.

3 ana başlık altında bakabiliyoruz geliştirmelere

1 - Operasyonel verimliliği artırın.
2 - İş yüklerinizi hızlıca çözün.
3 - DevOps için yeni inovasyonlar.

vSphere+ biliyorsunuz sizlere cloud deneyimini on Prem yapı olarak sizlere getiriyor. vSphere+ 

1 - Operasyonel Verimliliği Artırın

vSphere sürümle birlikte yaşam döngüsü yönetimine büyük önem verildi. Çok büyük ortamlarda vSphere'in güncellenmesi ve yükseltilmesi bazen zor olabiliyor. Düzenli olarak çıkan geliştirmeler, yamalar ve güvenlik düzeltmeleri ile VMware vSphere 'in hızlı ve kolay bir şekilde güncellenmesi gerekiyor. Bu yeni sürüm, bu hedefe ulaşmada büyük bir adım atıyor. 


1-A : Yaşam döngüsü yönetimine (lifecycle management) ek olarak, 3. taraf kimlik sağlayıcılarına yönelik desteğimizi genişletmeye devam ederek BT yöneticilerinin kimlik doğrulamayı merkezi olarak yönetmesini kolaylaştırmak istedik.

ESXi Yaşam Döngüsü Yönetim Hizmeti (lifecycle management) - Son derece etkili bir geliştirme, yöneticilerin tüm ESXi ana bilgisayar ortamlarında güncellemeleri merkezi olarak düzenlemelerine olanak tanıyan vSphere+'daki yeni bulut hizmetidir. 

ESXi ana bilgisayarlarının yaşam döngüsünü yönetmek (lifecycle management) için gereken zaman ve çaba, bunlar vSphere altyapısının büyük çoğunluğunu temsil ettiği için operasyonel olarak önemlidir. 

Çok sayıda yaşam döngüsü işlemi (lifecycle management) örneğin yamalar ve yükseltmeler VMware vCenter cluster içinden belirlenene kurallar ve istenilen şekilde gerçekleştirilmelidir. 

vSphere+ müşterilerine sunulan bu yeni bulut hizmeti, BT yöneticilerinin birden fazla vCenter ve cluster benzer şekilde yapılandırılmış ESXi ana bilgisayar cluster yapısının tamamını tek bir işlemle güncellemesine ve süreçleri cloud yapısındaki bir konsol' dan merkezi olarak izlemesine olanak tanıyacak. 




1-B : vCenter güncellemeleri ve yükseltmeleri için minimum' a indirilmiş kesinti süresi- İlk olarak geçen yıl vSphere+ müşterileri için sunulan bu işlevselliğin kullanılabilirliğini tüm vSphere sürümlerine genişletildi. Sürüm yükseltme sırasında vCenter' ın kapalı kalma süresi kabaca bir saatten birkaç dakikaya kadar indirildi. Bu durum, esasen eski vCenter' daki hizmetleri kapatmak ve yenisinde hizmetleri başlatmak için gereken süreye (dakikalar) kadar indiği için. Süreç için ihtiyaç duyulan planlı bakım adımları çok daha kısalıyor. Sürüm yükseltmeler çok daha kolay ve hızlı olduğu için daha sık yapılabilir ve böylece en son sürüm vCenter özelliklerinden her zaman yararlanılabilir.


Video: https://www.youtube.com/watch?v=0wOkg0lB6ho


1-C: Microsoft Entra ID (eski adıyla Azure AD) Kimlik federasyonu desteği geldi. - Son birkaç yıldır Microsoft Active Directory Federasyon Hizmeti (ADFS) ve yakın zamanda Okta Kimlik Hizmeti de dahil olmak üzere 3. taraf kimlik sağlayıcılarına yönelik desteğimizi sürekli olarak genişletti VMware. Bu yeni sürümle birlikte bu desteği Microsoft Entra ID'yi (eski adıyla Azure AD) içerecek şekilde genişlettiler. 


2 - İş Yükü Performansını Artırın

ChatGPT 'nin Kasım 2022'de sansasyonel bir şekilde piyasaya sürülmesiyle birlikte, üretken yapay zekaya (GenAI) sektör çapında bir ilgi artışı yaşandı. Basında yer aldığı üzere, Ocak 2023 itibarıyla ChatGPT 100 milyondan fazla kullanıcı kazanarak tarihin en hızlı büyüyen tüketici yazılım uygulaması haline geldi. Sonuç olarak, GenAI artık birçok kuruluş için stratejik bir öncelik haline geldi. vSphere, Mart 2021'de AI-Ready Enterprise Platformu'muzum piyasaya sürülmesinden bu yana AI konusunda ön planda yer alıyor ve bu son sürümle GPU sanallaştırma teknolojimizi ölçeklendirmeye ve iyileştirmeye devam ederek AI sınırlarını zorlamaya devam ediyorlar. 

Yapay zekâ ile ilgili geliştirmelerin yanı sıra, müşterilerin bu performans avantajlarından yararlanabilmeleri için Veri İşleme Birimi (DPU) (Data Processing Unit) teknolojisinin kullanılabilirliğini daha fazla ön plana çıktı.


2-A : VM başına maksimum vGPU aygıt sayısını 8'den 16'ya çıkarıldı. - Daha büyük iş yükleri (özellikle yapay zeka iş yükleri) giderek daha fazla GPU gücü gerektirmeye devam ediyor. Bu son sürümle birlikte, tek bir sanal makineye atanabilecek maksimum vGPU cihazı sayısını 16'ya çıkararak daha büyük iş yükleri için üst performans sınırını iki katına çıkardılar. Yapay zeka için bu artış, yapay zeka/Machine Learning model eğitim süresini kısaltabileceğiniz ve daha büyük veri setleriyle daha üst düzey modeller çalıştırabileceğiniz anlamına geliyor.


2-B: GPU farkındalığı DRS iş yükü dağıtımı ve yük dengeleme- İş yüklerinin mevcut GPU kaynaklarını tam olarak kullanamayabileceği senaryolar keşfettik. Bu senaryoları ele almak için DRS' yi geliştirdik. DRS artık vGPU profil boyutlarının farkında ve eşdeğer boyuttaki vGPU' ları aynı ana bilgisayarda birleştiriyor. 

Bu aynı zamanda GPU özellikli sanal makine' lerin power-on sırasında GPU kapasitesinin boşa harcanmasını önler. İş yükü dağılımı ve yük dengeleme süreci için GPU ve DRS benzer profil gereksinimlerine sahip iş yüklerini (VM) aynı host üzerine taşıyacaktır. 

Bu, süreç sizlere GPU kaynak kullanımını iyileşmesini ve istenilen performans düzeyine ulaşılmasını sağlar bu durumunda sizlere daha az GPU yatırımı anlamına gelir.


2-C: DPU desteğini Lenovo ve Fujitsu sunucu donanımlarını kapsayacak şekilde genişletildi.- Bir yıl önce vSphere 8'in tanıtımıyla DPU' lar için destek sunarak müşterilerin altyapı iş yüklerini CPU'lardan özel bir DPU' ya kaydırmasına ve böylece iş yüklerinin performansını artırmasına olanak sağlanmıştı. DPU nedir? Detaylı yazımız burada. Bu sürümle birlikte, Lenovo veya Fujitsu sunucularını kullanan müşteriler artık vSphere DPU entegrasyonundan ve performans avantajlarından yararlanabilecekler.


3 - DevOps için inovasyonu geliştirin.

DevOps mühendisleri veya developer' lar gibi server altyapısı kullananlar için self-servis erişim hızlı kolay ve rahat bir yolması yanı sırada çok önemlidir. Sunucular, depolama veya ağ gibi altyapı hizmetlerine erişmek için birine e-posta göndermek veya bir bilet açmak zorunda kalmak, işleri yavaşlatmanın harika bir yoludur. (Ama bazen gereklidir de :))

VMware' e Kubernetes entegrasyonu 2020'de yapıldı ve sonrasında bu süreçler ile birlikte self servis süreçleri geliştirildi. DevOps ekibinin veya IT yöneticilerinin kendi kendine hızlı bir şekilde Kubernetes ortamlarını kurmaları düzenlemeleri v süreçleri için yeni geliştirmeler eklediler.


3-A: Yeni VM Images Registry Hizmeti- DevOps mühendisleri veya sanal makineler oluşturması gereken diğer kullanıcılar, yeniden kullanılabilmeleri veya paylaşılabilmeleri için bu VM imajlarını depolamanın bir yoluna ihtiyaç duyarlar. Bu sürüm, tüketicilerin Kubernetes API' lerini kullanarak imajları yayınlamasına, değiştirmesine ve silmesine olanak tanıyan yeni bir VM Image registry servisi sunuyor. 

İmajlar, VM Hizmeti VM' lerinin dağıtımı için kullanılabilir. Bu yeni registry yönetimi sayesinde DevOps ekipleri, developers' ler ve diğer sanal makine kullanan ekipler için yetkiler dahilinde sanal makine imajlarını self servis bir şekilde yayınlayıp yönetebilir ve böylece bu durum sanal makinelerin bir sanallaştırma admininin yardımına ihtiyaç duymadan daha hızlı bir şekilde oluşturulmasını sağlayabilir.


3-B: Windows ve GPU' lar için VM Hizmeti desteği- Kısaca artık windows template' ler daha etkin kullanabileceğiniz sysprep vb gibi işlemler otomatik yapacak. Bu durumda vSphere içinde Windows template kullanımını daha etkin kullanıp aynı anda DevOps vb ekiplere kendi yapılarını ve template' lerini oluşturma imkânı da verilmiş olacak. Örnek çoklu ethernet, donanımsal güvenlik seçenekleri, direkt olarak atanan donanımlar vb. Linux template için olan birçok güzellik artık windows içinde var diyebiliriz.


3-C: Süpervizör Cluster Yapılandırmasını İmport ve Export etmek. - Aslıdan çok detaylı bir konu ama kısaca Tanzu ve VMware NSX yapılarının birlikte çalıştığı cluster yapılarında kısaca Supervisor Cluster adı veriliyor bu yapıyı birçok dev test prod vb gibi ortamlara hızlıca kurabilmek ve çoğaltmak için hızlıca import/export özelliği eklendi. 


Video : https://www.youtube.com/watch?v=g4YBkvFPgio


Ek olarak VM makine versiyonu ve mini yeni teknik destekler aşağıdaki resimdeki gibi.


16 vGPU tek bir VM için
256 adet disk tek bir VM için (64 disk X vNVMe adapters)
NVMe 1.3 desteği Server 2022 ve Windows 11 için
NVMe için WSFC desteği
Yeni eklenen işletim sistemler RHEL 10 ve diğerleri.


Tüm yeniklerin anlatıldığı video için buradan erişebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=WEfbR7NPcI0

İyi okumalar ve dinlemeler, umarım faydalı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.