7 Şubat 2017 Salı

VMware NSX 6.3 ve VMware NSX-T1.1


NSX' i sanallaştırma dünyası ile ilgilenen kişilerin duymaması gibi bir durum söz konusu değildir. VMware CEO su Pat Gelsinger' in açıklamalarına göre 2016 yılı içinde NSX kullanın müşteri sayısı 2400 ve üzeri şeklinde bilgi verirken. Geçen hafta ( 2 Şubat 2017 ) "VMware NSX 6.3" versiyonu ve "VMware NSX-T1.1" adında iki versiyon yayınlandığı bilgisi geldi. Yazımız bu 2 versiyondan hakkında ön bilgi niteliğinde olacaktır.

VMware firmasının ürün geliştirirken yaptığı veya hedeflediği bana göre her versiyonda daha fazla özellik ve yenilik ekleyerek büyümesidir. Yine bu NSX versiyonda da yeni özellikler eklediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Bu iki yeni sürümün IT operasyonlarındaki ana değişim ve yenilik hedeflerini başlıklar halinde yazacak olur isek; Güvenlik, Otomatikleştirme, Uygulama Sürekliliği diyebiliriz.

NSX kullanan yada bilen arkadaşlarımız için NSX TOOLS bölümü altında yer alan Flow Monitoring özelliğini iyi bilirler; Kısaca App01 Guest makinesinden Web01 Guest makinesine giden paket ( doğu - batı ) trafiği içinde oluşturulan TCP / UDP paket izleme durumu servis bazlı olarak örneğin LDAP servisi ( Active Directory ) izlediğiniz trafiği sağ tuş tıklayarak Firewall Rule oluşturma. Kısaca akan trafikteki izleyip engellemek yada izin vermek için kural oluşturabiliyor.


NSX kullanan bir çok kişi biliyor ki hayatına network sanallaştırma ile bir çok kolaylıklar ve otomatikleştirme durumu kattığı bir gerçek. VMware ürünlerini bilenler için VMware vRealize Automation yönetimini bilmeyen yoktur sanırım. NSX ile vRealize Automation yeteneklerinin bir araya geldiğini düşünsenize. Ayrıca vCloud Air içinde aynı durum geçerli yeni birlikte çalışabilme özellikleri ile otomatikleştirme daha da geliştirildi.


Büyük yapılar için kullanılan NSX artık daha da büyük olan yapılar için A Datacenter ile B Datacenter arasındaki Network yapısı içinde kendini geliştirdi ve yeni özellikler ekledi. Şöyle düşünün iki datacenter arasında Active-Active data center mimarisini kurabiliyor hale geldiniz.


Evet aslında VMware NSX-T 1.1 versiyonu ile sektöre bir farklılık getirdiğini kanıtladı nasıl derseniz eğer NSX-T 1.1 sadece ESXI hypervisor ile değil KVM ve OpenStack desteği ile birlikte geldi. Daha önceki yazılarımda azda olsa bahsettiğim üzere NSX ürünü sanal bir network cihazı değil komple bir network çözümü olarak geldiği için farklı hypervisor sistemlerinde de destek sağlaması gayet normal. Buda yeni alanlar ve yeni yapılar veya projenize uygun çözümler demektir. Kısaca NSX 6.3 ve NSX-T 1.1 versiyonu aralarındaki an bariz fark hypervisor desteği olarak düşünebilirsiniz.

Daha bir çok NSX 6.3 ile gelen yenilik bulunmakta fakat hepsini detaylı şekilde yazmak baya bir zaman ve efor gerektirdiği için. Sizlere gerekli olan linkleri vererek gereğini yaptığımı düşünüyorum. Aşağıda dahada detaylı bilgileri bulabilirsiniz. Umarım faydalı olmuştur.

NSX for vSphere 6.3.0 Release Notes  <= Bu linkte tüm yenilikler ve detaylar mevcut :)

VMware NSX Micro-segmentation Day 1 <= NSX üzerinde kendini geliştirmek için giriş tadında güzel bir ücretsiz NSX kitabı. İşinize yarayacaktır.

Vakit bulur isem (söz vermiyorum ) bir kaç serilik NSX ile ilgili video hazırlayacağım. Youtube kanalımı ve bu blogu takip etmeye devam ediniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.