18 Ekim 2016 Salı

vSphere 6.5 - VMware 6.5 - vCenter 6.5

Herkese merhaba, VMware ürünün yeni sürümü olan vSphere 6.5 ve tabiki bununla birlikte gelen vCenter 6.5 bugün (18/10/2016) itibari ile release oldu. Biz vExpert’ ler ürünü daha önceden demo ve RC sürümlerinde test edip kullandık ve baya güzel özelliklerin sizi beklediğini bilmenizi isterim. VMware her yeni sürümde olduğu gibi her zaman sanallaştırma dünyasına patentli olarak eklediği yeni teknolojiler ile karşımızda ama bu sefer biraz konuları 3 ana başlık altında toparlamış gibi bu konulara bakacak olur isek eğer;

1 - Giderek daha karmaşık ve büyük hale gelen ortamlar çözümler.
2 - Büyüyen IT birimi ve eş zamanlı güvenlik sistemleri için çözümler.
3 - Gerek var olan yazılımlar ve yeni yazımlar için hızlı ortamlar için çözümler.

olarak sınıflandırabiliriz.


1- Basitleştirilmiş Deneyim; olarak
Ben burada araya girerek kendi kişisel görüşümü belirteyim bir süre sonra vCenter Server’ in Windows sürümü ortadan kalkacak. Neden diyenler için. vSphere 6.5 versiyonunda kolaylaştırılmış VCSA ( vCenter Sever Appliance ) yani linux vCenter varki sizlere bir kaç tıkla kurulum ve kullanım ayrıca kurulumun hemen sonrasında otomatik basit tıklamalar ile merkezi vCenter yapınızı kurmanıza olanak sağlayan yapı olarak karşımıza geliyor. ( Not : Yakında kurulum ve ilk ayarlar videosu gelecek ) Tabiki yenilikler sadece bunlar değil VCSA kolay kurulumu yanı sıra.

Native VCSA High Availability
VCSA için full entegre olmuş Update Manager
Dosya tabanlı yedekleme ve geri yükleme
2 kat daha fazla büyüyebilmeye olanak sağlama
3 kat daha fazla hız işlemler ve performans
VCSA için Migration aracı



2 - Güvenlik

vSphere 6.5 üzerinde güvenlik biraz daha artırılmış durumda. Aslında Vmware NSX ürününü duymuşsunuzda buradaki gibi bir her server için ayrı bir firewall yada her 2012 R2 server için şu firewall kuralları gibi değil. Bu sefer her guest için yani Sanal Server sistemleriniz için

Sanal makine seviyesinde disk şifrelemek
vMotion yaparken şifrelemek
Sanal makine boot için EFI firmware ayarlayabilmek
ESXI host için EFI boot desteği ayarlayabilmek
Genişletişmiş ve geliştirilmiş loglama sağlanması



3 - Universal uygulamalar için paltform

VMware ilk versiyonlarından bu yana bir çok uygulamayı daha hızlı basit ve kolay deploy edilerek kullanılmasını sağlamak amacı ile hem sistem yöneticilerine hem de yazılım geliştiricilerene bir çok yenilikler ve kolaylıklar eklemeye devam ediyor. vSphere 6.5 üzerine entegre edilmiş vSphere Integrated Containers mantığı ile vSphere yapısı ile sizlere Disaster Recovery, High Availability, Accounting, Storage, Diagnosis gibi container’ lerin yanı sıra modern sanallaştırılmış uygulamar ile karşınızda.


Evet şimdilik vSphere 6.5 ile ilgili yeniliklere kısaca göz gezdirdik umarım yakında daha detaylı makale ve videolar ile karşınızda olurum. Umarım genel anlamda faydalı olmuştur. 

Aaa unutmadan artık bence bir çok kişi için çok güzel bir özellik vSphere html client artık plug-in yükleme de yok türm browserler ile uyumlu HTML5 tabanlı güzel bir yönetim de sizleri bekliyor.



Ayrıca bu linklere bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.